15.9 C
Zvornik
29. март 2024.

Gradonačelnik Stevanović i ministar Trivić razgovarali o srednjem obrazovanju u Zvorniku

ZVORNIK – Gradonačelnik Zvornika Zoran Stevanović i ministar prosvjete i kulture RepublikeSrpske Natalija Trivić razgovarali su danas u Zvorniku o upisnoj politici u srednje škole imogućnosti podizanja praktične nastave za učenike proizvodnih zanimanja na viši nivo.

Stevanović i Trivić su razgovarali i o potrebama rekonstrukcije područnih školskih objekata, te o mogućnosti osnivanja srednje muzičke škole u Zvorniku.

Trivić je istakla da se u srednjoškolski sistem želi uvesti dualno obrazovanje što nijeništa drugo nego spajanje teorije i prakse, a što je nekada i postojalo.

– Кako se povećava broj privrednih subjekata javlja se potreba za kvalifikovanimradnicima koji će po završetku srednjeg stručnog i tehničkog obrazovanja biti osposobljeni daodmah dobiju posao i rade. Naravno, posao koji će da obavljaju i za koji su se školovali, trebalobi, a to obećavaju iz Unije poslodavaca Republike Srpske, da bude bolje plaćen – rekla jeTrivićeva.

Ona je dodala da će ovo Ministarstvo do kraja januara dobiti tačne informacije iz svihlokalnih zajednica koje su potrebe privrede za određenim zanimanjima kako bi pripremiliupisnu politiku koja će biti u skladu sa potrebama tržišta rada.

– Model po kojem bi se eventualni radilo, a koga prihvataju i poslodavci jeste da su onispremni da izdvajaju sredstva za plaćenu učeničku praksu tokom školovanja kako bi nakon togabio obezbijeđen stručni kadar za proizvodnju. Ne radi se samo o zanatima iz nekog ranijegperioda, to su zanimanja koja zahtijevaju nove tehnologije i nove potrebe – istakla je Trivić.

Govoreći o inicijativi za osnivanje srednje muzičke škole u Zvorniku, Trivić je rekla dabi to bio jedan prirodan slijed nastavka školovanja učenika, s obzirom da sada u našem gradupostoji osnovna muzička škola.

– Mislim da ćemo u tom smislu u ovoj godini imati samo analizu o tome šta je potrebno.Takođe, radićemo i na prikupljanju podataka o potrebama za investicijama u školske objekte jerželimo da za naše đake obezbijedimo kvalitetne uslove, a Vlada Republike Srpskeobezbijedila je Program javnih investicija upravo za te namjene. Naš fokus će biti područneškole jer i djeci u ruralnim područjima treba obezbijediti jednake uslove za pohađanje nastavekao u centralnim školama koje su uglavnom u dobrom stanju – napomenula je Trivić.

Gradonačelnik Stevanović je istakao zadovoljstvo današnjim sastankom sa ministromTrivić.

– U predstojećem periodu sagledaćemo kakve nedostatke i u kojim područnim školama, aucilju njihove rekonstrukcije. Кada je riječ o mogućnosti formiranja srednje muzičke škole unašem gradu mi ćemo pripremiti inicijativu prema našem Ministarstvu i obrazložiti štaimamo i šta nam još treba, kao i zbog čega očekujemo pozitivan odgovor. Takođe, mi smo spremnida učestvujemo, možda zajedno sa Ministarstvom, da se u Tehničkom školskom centru maksimalnoopreme kabineti za praktičnu nastavu kako bi učenici mogli nakon početnih koraka stečenih u školskim kabinetima da nastavak prakse obavljaju u kompanijama koje posluju na našimprostorima – rekao je gradonačelnik koji je dodao da u Srednjoškolskom centru „Petar Кočić“već imamo opremljen kabinet na vrhunskom nivou za školovanje konobara i kuvara.

On je naglasio da Gradska uprava Zvornik sve ove godine vodi računa o svim nivoimaobrazovanja u Zvorniku.

– Mislim da je to naša ministrica prepoznala i očekujemo jednu sjajnu saradnju i uvrijeme njenog mandata, a samim tim što je odmah nakon formiranja Vlade ona već danas naterenu vidimo da tu ima želje da u Zvorniku zajedno unapređujemo obrazovanje – zaključio jeStevanović.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se