18.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Dodik na božićnom prijemu: BiH treba da gradi evropski put

ISTOČNO SARAJEVO – Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH, kazao je na početku božićnog prijema da BiH treba da gradi evropski put i da se ne trebaju međusobno uslovljavati.

 Dodik je istakao da nema konsezusa oko NATO. Takođe je naveo i da je priča o neustavnosti Dana Republike namjerna provokacija i da nije tačno da je neustavna, jer zakon postoji, pišu Nezavisne novine.

Dodik je još jednom potvrdio da će u Beogradu razgovarati sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i da će kontaktirati druga dva člana Predsjedništva BiH o tome.

On je govorio i o zagađenosti vazduha u Sarajevu, navodeći da je spreman da pomogne ako oni to žele.

Govoreći o formiranju vlasti, Dodik kaže da SNSD ima najveći broj poslanika u Parlamentu i da Bošnjaci ponovo pokušavaju izigrati izbornu volju.

„Mi nećemo opstruisati, RS će donijeti zakone o krivičnim djelima i onaj ko prekrši zakone RS odgovaraće“, rekao je Dodik.

Na pitanje novinara ko ga obezbjeđuje, Dodik kaže da to radi policija RS, jer nema povjerenja u Direkciju za koordinaciju policijskih tijela.

Što se tiče imovine u Hrvatskoj, Dodik je rekao da se Predsjedništvo usaglasilo.

“Ako Hrvatska ne ispoštuje, spreman sam da uvedemo situaciju reciprociteta, znači, da BiH uzvrati”, rekao je Dodik.

U zvaničnom obraćanju zvanicama Dodik je pozdravio sve prisutne tradicionalnim pozdravom “Mir Božji, Hristos se rodi”.

„Ovdje smo da pokažemo da smo privrženi dobrim odnosima sa ljudima. RS je neki dan proslavila Dan Republike i nemojte sumnjati da nećemo nastaviti sa obilježavanjem jer to je naš praznik koji nikoga ne ugrožava“, naveo je Dodik.

On je rekao da je BiH pred velikim izazovom.

„BiH je pred velikim izazovom, RS ne želi nikakvu aktivnost provoditi osim svog ustavnog položaja. Držimo se Dejtonskog sporazuma i Ustava koji kaže da BiH pripadaju nadležnosti samo one koje pišu u Ustavu.“, naglasio je Dodik.

Govoreći o stranačkoj saradnji, Dodik je rekao da je njihova saradnja sa nekim političkim partijama godinama uspješna kao što je saradnja sa HDZ-om BiH.

„Čeka se razrješenje odnosa bošnjačke političke elite. Mi ćemo se zalagati za evropski put, koji nije vezan za NATO put. RS je tu jasna, Rezolucija o neutralnost je jasna. Poštujem rezoluciju NSRS o vojnoj neutralnosti“, istako je Dodik.

Kako je naveo, Predsjedništvo BiH je, od kad je formirano, održalo četiri sjednice, te je istakao da on neće opstruisati rad ove institucije.

„Reći ću da je zakonska obaveza da se u roku od 15 dana od konstituisanja Parlamenta imenuje predsjedavajući Savjeta ministara BiH“, podsjetio je Dodik i dodao da uslovljavanje nikada nije bilo dobro.

„Kao srpski član Predsjedništva nudim konstruktivne razgovore. Ključno pitanje za sudbinu BiH je da se što prije riješi visokog predstavnika i stranih sudija“, ponovio je Dodik.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH je naglasio da je njegova obaveza da štiti interese srpskog naroda.

„U ovom trenutku osjećam odgovornost za narod koji me izabrao. Moja primarna obaveza je da štitim interese srpskog naroda i da ne povrjeđujem druge. Uvjeren sam da RS čekaju dobri dani. Za dva dana me čeka sastanak sa predsjednikom ruske Federacije. Loša je priča o lošem ruskom uticaju ovdje. Želim da sarađujem sa EU, SAD, ali i s Rusijom i Kinom. Uvjeren sam da ćemo u godini koja dolazi očuvati mir i stabilnost”, rekao je Dodik u obraćanju zvanicama na prijemu u Istočnom Sarajevu.

Božićni prijem se održva u sjedištu Srpske u Istočnom Sarajevu, a prisutni su Željka Cvijanović, predsjednik RS, Radovan Višković, premijer RS Radovan Višković, Nedeljko Čubrilović, predsjednik Narodne skupštine RS, Vjekoslav Bevanda, zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH, Borjana Krišto, predsjedavajuća Predstavničkog doma PS BiH i drugi zvaničnici.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se