10.9 C
Zvornik
23. април 2024.

Gradonačelnik uručio rješenja bračnim parovima sa problemom steriliteta

ZVORNIK – Gradonačelnik Zvornika Zoran Stevanović danas je uručio za pet bračnih parova sa problemom steriliteta rješenja o dodjeli novčanih sredstava za sufinansiranje troškova jedne procedure asistirane reprodukcije – vantjelesne oplodnje. Za ovu namjenu iz budžeta Grada Zvornik biće izdvojeno 24.000 KM.

Gradonačelnik je istakao da je ovo osma godina kako se iz gradskog budžeta izdvajaju sredstva sa ciljem da se pomogne bračnim parovima sa teritorije grada Zvornika koji imaju problem steriliteta. On je parovima poželio da im naredna godina bude godina kada će se ostvariti kao roditelji.

– Mi smo tu, nastavljamo sa našim aktivnostima da im pomognemo, a posebno sam srećan što je već 12 beba rođeno iz projekta koji radi Gradska uprava. Od toga u protekloj godini rođeno je pet beba i to je jedna velika satisfakcija za sve nas koji ovdje radimo i pokazuje da ova aktivnost nije bila uzaludna, da smo učinili mnogo da se natalitet na ovim prostorima popravlja. Mi smo još prije desetak godina donijeli načela naše pronatalitetne politike gdje počinjemo ovim korakom, a kasnije nastavljamo i podrškom roditeljima, potom sređivanjem porodilišta, predškolske ustanove pa tako ove godine završavamo novi objekat vrtića čime ćemo ukinuti liste čekanja. Ulažemo i u obrazovanje, tako da smo, praktično, pokrili svaki segment koji bitno utiče na rast natalitete – rekao je Stevanović.

Gradonačelnik se zahvalio predsjednici Udruženja porodica sa problemom steriliteta „Bebe 1“, jer je uložila ogromne napore da ova akcija da rezultate, kao i sve koje ona vodi.

Oro je istakla da, samim tim što su se organizovali i formirali udruženje, to znači da ove porodice imaju jako veliki problem-problem steriliteta.

– Ovaj projekat Gradske uprave, ova odgovornost prema svojim sugrađanima, dovoljno govori kolika je briga o natalitetu i o djeci u Zvorniku. Ovim bračnim parovima je ova pomoć jako dobro došla jer je to njima treći ili četvrti, peti pokušaj vantjelesne oplodnje tako da su iscrpili sve svoje finansije i najljepši gest Grada je dodjela ovih sredstava. Moram istaći i da je Udruženje jako puno radilo tako da smo ove godine, sa ovim sredstvima Gradske uprave, prikupili 155.000 KM za naše članove.Oko 80 posto članova smo sa svojim sredstvima poslali na vantjelesnu oplodnju. U ovoj godini ukupno je rođeno 11 beba, a imamo i pet trudnica i to je naša najveća radost i uspjeh – rekla je Oro.

Bračni parovi koji su danas dobili rješenja zahvalili su se gradonačelniku i Gradskoj upravi na pomoći i podršci koja im neizmjerno znači.

Od 2011. do 2017. godine za sufinansiranje troškova jedne procedure vantjelesne oplodnje iz gradskog budžeta izdvojeno je 150.000 maraka, obuhvaćena su 34 bračna para, a po ovom projektu rođeno je 12 beba od kojih pet u protekloj godini.

Pored sufinansiranja jedne procedure vantjelesne oplodnje, iz budžeta grada Zvornika godišnje se izdvaja oko 80.000 km za prvo i drugo rođeno dijete kada je majka nezaposlena (jednokratno u iznosu od 200 KM), kao i za treće i četvrto rođeno dijete (jednokratno u iznosu od 500 KM).

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se