20.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Manje novca za legalizaciju ukoliko se zahtjev podnese do 18. januara 2019. godine

ZVORNIK – Novi Zakon o legalizaciji bespravno izgrađenih objekata koji je stupio na snagu 18. jula 2018. godine kao novinu donio je da nema ograničenog vremenskog roka za podnošenje zahtjeva za legalizaciju objekata koji su izgrađeni do 18. jula 2018. godine, ali ima ograničenja po pitanju naknada za legalizaciju.

Načelnik gradskog Odjeljenja za prostorno uređenje Boško Кojić pojasnio je da svi bespravni graditelji koje podnesu zahtjev u roku od šest mjeseci od stupanja na snagu zakona, odnosno do 18. januara 2019. godine neće plaćati naknadu za legalizaciju koja u slučaju bespravne izgradnje u granicama gradskog građevinskog zemljišta iznosi 20 posto povećanja renti i uređenja u odnosu na redovno utvrđene cijene, a u slučaju izvan granica gradskog građevinskog zemljišta naknada će iznosti dva posto od predračunske vrijednosti objekta.

– Ovom prilikom pozivamo sve građane grada Zvornika koji su izvršili bespravni izgradnju ili dogradnju svojih objekata da podnesu zahtjeve za legalizaciju do 18. januara 2019. godine kako bi izbjegli dodatne troškove naknada za legalizaciju. U toku decembra Gradska uprava će najvjerovatnije omogućiti građanima iz Pilice, Branjeva, Lokanja i Šepka da svoje zahtjeve za legalizaciju predaju u Mjesnom uredu u Pilici, čime će uštedeti i vrijeme i novac. Takođe, neophodno je naglasiti da svi bespravni graditelji koji su podnijeli zahtjeve za legalizaciju nakon isteka roka u skladu sa prethodnim Zakonom o legalizaciji tj od 1.januara 2017. godine do 18. jula 2018. godine treba da obnove svoje zahtjeve čime će oni postati aktivni u skladu sa važećim zakonom. Troškovi obnove su dodatne dvije marke – rekao je Кojić.

On je najavio da će se na narednoj sjednici gradske Skupštine na dnevnom redu naći Odluka o subvenciji u postupcima legalizacije za lica koja su korisnici socijalne pomoći, porodice poginulih boraca, ratni vojni invalidi svih kategorija, raseljena lica, borci svih kategorija i povratnici.

– Gradska uprava će učiniti sve da sam postupak legalizacije njihovih bespravno izgrađenih obvjekata bude što jednostavniji, brži i da ih što manje košta. Takođe, preduzimamo niz koraka sa ciljem da se omogući rješavanje imovinsko-pravnih odnosa mimo granica gradskog građevinskog zemljišta. Ovdje se radi o zemljištu koje je dodijeljeno raseljenim licima, prvenstveno mislimo na Branjevo, Višnje i Skočić, gdje je imamo situaciju da ljudi iako dobiju naknadne lokacijske uslove /uđu u postupak legalizacije/ ne mogu da riješe imovinske pravne odnose i samim tim ne mogu da završe postupak legalizacije do kraja. Razlog tome jeste Zakon o stvarnim pravima koji nije omogućio otkup zemljišta u državnom vlasništvu izvan granica gradskog građevinskog zemljišta od strane bespravnih graditelja. Mi ćemo zbog toga ponoviti inicijativu prema Vladi Republike Srpske da se pristupi izmjeni tog Zakona čime će biti omogućeno da se i na ostalom građevinskom zemljištu može otkupljivati zemljište u državnoj imovini. To će omogućiti raseljenim licima kojima je prilikom stambenog zbrinjavanja dodijeljeno zemljište mimo granica gradskog građevinskog zemljišta da okončaju postupak legalizacije – rekao je Кojić.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se