18.1 C
Zvornik
28. март 2024.

Završeno ovogodišnje istraživanje rimskog nalazišta

SKELANI – U Skelanima je danas završeno arheološko istraživanje rimskog nalazišta i konzervacija pronađenog arheološkog materijala planirano za ovu godinu. 

Direktor Arheološkog muzeja „Rimski municipijum“ u Skelanima Svjetlana Marković izjavila je novinarima da su radovi počeli u maju i da su finansirani sredstvima koja su obezbijeđena iz Razvojnog programa Republike Srpske.

„Osim otkrivanja izvanrednih arheoloških nalaza i građevina, istraživanja municipijuma na prostoru Skelana su veoma važna jer se analizom pronađenog arheološkog materijala upotpunjuju saznanja o romanizacije na jednom od najnaseljenijih područja provincije Dalmacije u vrijeme rimske vladavine“, ocijenila je Markovićeva.

Prema njenim riječima, ovogodišnja istraživanja organizovala je i vodila arheolog Ivana Grujić, direktor Muzeja Hercegovine iz Trebinja.

U projekat su bili uključeni Zavod za kulturno-istorijsko nasljeđe Republike Srpske, Centralni institut za konzervaciju iz Beograda i stručnjaci iz Muzeja Semberije.

„Na lokalitet otkrivenih ostataka rimskog grada dolazi veliki broj naučnih i stručnih radnika koji su ambasadori za dalje projekte i radove u arheološkom kompleksu. Ovaj projekat važan je i za lokalno stanovništvo jer smo tokom istraživanja radno angažovali oko 50 ljudi iz Skelana“, istakla je Markovićeva.

Grujićeva kaže da su ove godine nastavljena istraživanja starije rimske građevine koja je otkrivena 2015. godine.

„Ovaj objekat, koji po pokretnom arheološkom materijalu datira iz prvog i drugog vijeka, prethodio je građevini sa sačuvanim luksuznim podnim mozaicima i ostacima freskoslikarstva na zidovima iz 3. i 4. vijeka, koja je otkrivena 2008. godine“, pojašnjava Grujićeva.

Ona ističe da je istraživanjem starijeg objekta potvrđeno da je riječ o građevini koja je stradala u požaru, te da je zbog toga velika količina arheološkog pokretnog materijala ostala u sloju.

To doprinosi boljem tumačenju života ovog municipijuma u prvom, drugom i trećem vijeku kada je, prema njenim riječima, sporo tekao proces romanizacije.

„Proces romanizacije posmatran preko arheološkog materijala koji je ovdje pronađen, govori o tome da su domorodačka plemena živjela u jednom organizovanom sistemu i da su postepeno prihvatala promjene, zadržavajući sve svoje odlike, koje se najviše ispoljavaju u svakodnevnom životu“, rekla je Grujićeva.

Domorodačko stanovništvo je postepeno uvođeno u administrativni sistem Rimskog carstva. Osnivanje rimskog grada govori o značaju ovog područja, odnosno današnjih Skelana, koje od prvog vijeka dobijaju status municipijuma, sve do 4. i 5. vijeka, kada dolazi do promjena u životu na tom području.

„U vrijeme rimske vladavine srednje Podrinje bilo je jedno od najnaseljenijih područja provincije Dalmacije. Dosadašnja arheološka istraživanja potvrđuju koliko je Rimljanima bio važan ovaj kraj zbog eksploatacije rude srebra. Oni su postepeno, uvođenjem domorodačkih plemena u svoj administrativni sistem i obezbjeđenjem sigurnosti puteva, stvorili ovdje državni aparat“, kaže Grujićeva.

Ona je navela da su Skelani služili kao mjesto iz koga se Drinom transportovala ruda i drvo do Sirmijuma /današnja Sremska Mitrovica/.

U okviru projekta nastavka arheoloških istraživanja u Skelanima, ove godine je obavljena konzervacija na lokalitetu Zadružnog doma, te u muzeju u Crvici, gdje su u dvije prostorije konzervisani mozaici površine 70 metara kvadratnih i izloženo 30, od 80 otkrivenih rimskih spomenika.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se