8.1 C
Zvornik
19. март 2024.

ZAPAD ZAPRIJETIO SRBIJI: Krenete li na Kosovo, imaćete rat!

BEOGRAD – Ukoliko Srbija iz bilo kojih razloga donese odluku da svojim snagama interveniše na Kosovu i Metohiji, ući će u otvoreni rat, ne sa kosovskim policijskim snagama već sa jedinicama Kfora i NATO.

Ovu direktnu i žestoku prijetnju, povodom poslednjih napetosti u južnoj pokrajini, iznio je u razgovoru sa srpskim zvaničnicima visoki predstavnik jedne od najuticajnijih zemalja članica NATO u Beogradu, pišu danas „Večernje novosti“.

„Ovaj diplomata bio je vrlo zainteresovan za to kako Beograd gleda na dramatične događaje na Gazivodama“, navodi dobro obavješteni sagovornik srpskog dnevnog lista.

„Na istom sastanku iznio je neskriveno nezadovoljstvo reakcijom naših vlasti i podizanjem borbene gotovosti oružanih snaga Srbije“.

Predstavnik uticajne države iz NATO u ovom scenariju nije krio mogućnost konflikta, a „zveckanje oružjem“ zapadni diplomata opravdao je zadatkom Kfora „da srpske snage drži dalje od Kosova i Metohije“.

Riječi prijetnje povodom bilo kakvog eventualnog angažmana snaga bezbjednosti Srbije u pokrajini posebno dobijaju na značaju u svjetlu čvrste rješenosti Beograda da ne dozvoli bilo kakvu agresiju prema srpskom narodu na KiM. Predsjednik Vučić više puta je Srbima u pokrajini javno poslao jasnu poruku da neće biti reprize 17. marta, kao i da država više nikada neće biti nemi posmatrač stradanja sopstvenog naroda.

Prema saznanjima „Večernjih novosti“, ovo nije prva ovakva prijetnja koja dolazi sa Zapada. Svaku najavu da će Srbija zaštititi svoj narod na KiM prate salve nezadovoljstva zapadnih zvaničnika i neskrivena upozorenja Beogradu da će imati posla sa NATO, pa i podsjećanja na bolna iskustva iz 1999. godine.

Sagovornici ovog lista iz bezbjednosnih krugova ovakve gestove tumače kao još jednu potvrdu da u kosovskom čvoru Srbija protiv sebe nema Prištinu, već široki front najjačih zapadnih država povezanih NATO oružjem.

„Državni i vojni vrh toga je veoma svjestan. Priština, svjesna svoje vojne inferiornosti, gotovo nikada se ne upušta u solo akcije, već po pravilu, uz konsultacije sa vrhom međunarodnih snaga i njihovim političkim šefovima“, navode u bezbjednosnim krugovima.

Vojni analitičar i nekadašnji visokopozicionirani pripadnik vojne bezbjednosti Ljuban Karan kaže da svako zaoštravanje odnosa sa vlastima u Prištini prati i opasnost od konflikta sa NATO.

„Srbija u bezbjednosnom smislu nema problem sa Kosovom, čak i u slučaju da su mu pridruženi i vojni resursi Albanije. Priština je, međutim, pod NATO kišobranom, što joj daje slobodu da relaksirano ulazi u akcije provociranja. Da je državni vrh u Beogradu toga svjestan, pokazuju i mirne, ali energične reakcije koje nijednog trenutka nisu išle na našu štetu“, objašnjava Karan.

Poslednja prijetnja Srbiji došla je u jeku napetosti povodom nedavnog upada Hašima Tačija, sa specijalcima i dugim cjevima, na sjever pokrajine, ali i predstojećeg dolaska generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga. On će sledeće nedjelje boraviti u Srbiji povodom održavanja NATO vježbe pružanja pomoći u vanrednim situacijama, koja se održava u našoj zemlji. Prema načelnom planu posjete, on će se u Beogradu sastati sa predsjednikom Republike Aleksandrom Vučićem.

Riječ je o prvoj ovakvoj vježbi kojoj je domaćin Srbija. Naša zemlja će od 8. do 11. oktobra ugostiti predstavnike 40 država, koji će u okolini Mladenovca i Aranđelovca uvježbavati reagovanje u vanrednim situacijama izazvanim elementarnim nepogodama. Formalni domaćin gostima iz država članica NATO saveza je Sektor za vanredne situacije MUP Srbije.

Sakrili ime vojska Kosova

Komisija za unutrašnje poslove kosovske skupštine je na prijedlog vlade usvojila tri nacrta zakona o kosovskim bezbjednosnim snagama i proslijedila ih parlamentu na usvajanje.

Poslanik Srpske liste Zoran Mojsilović rekao je u srijedu da se ona protivi izmjeni Zakona o Bezbjednosnim snagama Kosova, jer „ta tri nacrta zakona jasno ukazuju na transformaciju KBS u vojsku Kosova“.

Kako je kazao, jedina razlika je u tome što je zadržan naziv Kosovskih bezbjednosnih snaga.

KFOR: Tačija nisu pratili specijalci!?

KFOR nije bio unaprijed obavješten o posjeti Hašima Tačija Gazivodama, ali on je, kao najviši lider institucija Kosova, slobodan da se kreće svuda po njegovoj teritoriji. Njega je na jezeru pratio tim za zaštitu važnih ličnosti Kosovske policije.

Ovo je u srijedu izjavio glavni portparol Kfora Vinčenco Graso i pojasnio da „Kosovska policija ne mora da pita za bilo kakvu dozvolu da ide na sjever Kosova“.

– Nikakvo pravilo nije prekršeno – rekao je Graso, ali nije komentarisao prisustvo dugih cijevi, snajperista i brojno stanje Tačijevog navodnog obezbjeđenja.

Portparol Kfora, međutim, naveo je i da su predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić bili u pravu kad su podsjetili da je Kosovskim snagama bezbjednosti potrebna dozvola KFOR-a za dolazak u sjeverni dio Kosova.

(Novosti online)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se