18.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Zaharova: Moskva računa da će organi vlasti u BiH biti brzo formirani

BEOGRAD – Rusija pozitivno ocjenjuje izbore održane u Bosni i Hercegovini, a Moskva računa na to da će organi vlasti biti brzo formirani kako bi se nastavio proces socijalno-ekonomske stabilizacije u zemlji, izjavila je portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova.

„Zadovoljni smo izborima održanim u Bosni i Hercegovini, u zemlji je mirno. Pozitivno ocjenjujemo i rad centralne izborne komisije, koja je omogućila da se izbori održe u skladu sa demokratskim standardima“, rekla je Zaharova.

Prema njenim riječima, visok nivo organizacije izbora pokazao je da je institucija visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu nepotrebna, o čemu je Rusija u više navrata govorila.

„Otvoreni smo za dijalog sa partnerima iz Bosne i Hercegovine i računamo na to da će dalji razvoj konstruktivne saradnje povećati životni standard svih građana, uticati na kulturu obeju zemalja, ali i ojačati mir i bezbjednost na Balkanu u cjelini“, istakla je ona.

Izbori u Bosni i Hercegovini održani su 7. oktobra, a prema preliminarnim nepotpunim rezultatima CIK-a u trci za člana Predsjedništva BiH, posle obrađenih 84,33 odsto glasačkih mjesta, vodi kandidat SNSD-DNS-SP za srpskog člana Predsjedništva BiH Milorad Dodik, sa osvojenih 293.622 glasova, odnosno 54,06 odsto.

Što se tiče Federacije BiH, obrađeno je 80,59 odsto glasova, a prema ažuriranim podacima, Šefik Džaferović je osvojio 37,30 odsto glasova u trci za člana iz reda bošnjačkog naroda, a Denis Bećirović 33,37 odsto i Fahrudin Radončić 12,89 odsto glasova.

Među kandidatima za člana iz reda hrvatskog naroda, Željko Komšić je osvojio 51,14 odsto glasova, a Dragan Čović 37,31 odsto glasova.

(Sputnik)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se