18.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Vučić: Rješenje za Kosovo još daleko

BEOGRAD/MOSKVA – Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić prenio je danas u Moskvi ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu da je rješenje za Kosovo i Metohiju još daleko, da se Beograd svakodnevno suočava sa provokacijama, te ponovo potvrdio opredjeljenje Srbije za vojnu neutralnost.

Vučić je na početku sastanka, prije susreta „u četiri oka“ sa Putinom, zahvalio predsjedniku Rusije za poziciju koju pokazuje prema pitanjima koja su životno važna za Srbiju.

„Kao što znate situacija na Balkanu je veoma složena, Srbija se suočava sa mnogobrojnim provokacijama na svakodnevnom nivou. Bez obzira na to, naša težnja je da postignemo kompromis i očuvamo mir i stabilnost, ali veoma smo daleko od rešenja za Kosovo i Metohiju“, rekao je Vučić.

aleksandar vucic i vladimir putin 2

On je ponovio stav da će Srbija kao slobodna i nezavisna država čuvati vojnu neutralnost.

„Mislim da je Srbija danas jedina zemlja na zapadnom Balkanu sa takvom težnjom“, istakao je Vučić, koji je pozvao Putina da uskoro posjeti Beograd.

Što se tiče ekonomskih odnosa Srbije i Rusije, Vučić se saglasio sa Putinom da robna razmjena raste, prenosi „Sputnjik“.

Putin je ukazao da je primjetan rast ulaganja Rusije u Srbiju koji je, kako je rekao, dostigao četiri milijarde dolara.

On je dodao da će sa Vučićem razgovarati o ekonomskoj saradnji, ali i o političkoj situaciji u regionu.

Sa Putinom o Kosmetu, RS, Makedoniji…

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom u Moskvi razgovarao detaljno o situaciji na Kosovu i Metohiji, ali i o komletnom regionu, BiH i Republici Srpskoj, te situaciji poslije referenduma u Makedoniji.

„Ne postoji važna regionalna tema koje ne samo da se nismo dotakli, nego i detaljno analizirali“, rekao je Vučić novinarima nakon sastanka sa Putinom.

Vučić je naveo da su on i Putin, od dva časa razgovora, najmanje 50 minuta detaljno i temeljno razgovarali o situaciji na Kosmetu.

„Pričali smo o situaciji na Kosmetu i strahovima koje imamo, ako bi se provokacije nastavile i ako bi postojali bilo kakvi napadi na živote i imovinu našeg naroda na Kosovu i Metohiji“, rekao je Vučić.

On je dodao da ne može više da govori o tome, jer je sa Putinom imao razgovore „u četiri oka“ i da ne bi bilo fer da priča o tome.

Vučić je pojasnio da je s Putinom razgovarao o tome šta Srbija želi kada je riječ o Kosovu i Metohiji, šta drugi veliki svjetski igrači, osim Rusije, žele, kakva bi uloga Rusije mogla da bude u budućnosti, kakvu vrstu podrške očekuje Srbija.

„Naišli smo na razumevanje, na iskren i prijateljski stav Putina i Rusije prema srpskom narodu i Srbiji“, kaže Vučić.

On je dodao da je na sastanku bulo riječi o nekim konkretnim koracima, ali da o tome ne može da priča, te zahvalio Putinu na podršci koju pruža i srpskom narodu i srpskoj državi.

Vučić je naveo da je bilo riječi i o sveukupnoj situaciji u regionu i šire, te da je on posebno ponovio stav Srbije o poziciji Srbije prema NATO u budućnosti.

Predsjednik Srbije kaže da je rekao Putinu da Srbija ima pristojne odnose sa svim vojnim savezima i sa NATO, ali da nema nikakve aspiracije, težnje i želje da bude u Alijansi i da želi da ljubomorno čuva svoju vojnu neutralnost.

„Upravo zato i radimo na osnaživanju naše armije, kako bi mogli da preveniramo svaki mogući napad i agresiju na našu zemlju. Za to smo dibili podršku Rusije“, istakao je Vučić.

Vučić je naveo da je Putin naložio svojim saradnicima da mu pronađu termin za posjetu Srbiji, te dodao da očekuje veoma skoro, u narednih dvije do tri sedmice, da se zna tačan datum posjete ruskog predsjednika.

Vučić očekuje da posjeta Putina Srbiji donese mnogo konkretnih ekonomskih rezultata i dalji rast ubrzane trgovinske razmjene, još snažniju podršku Rusije u međunarodnim forumima, teritorijalnom integritetu Srbije i nezavisnom i suverenom odlučivanju. „To je jedan od razloga zašto je Srbija cenjena i poštovana“, kaže Vučić.

On je izrazio zahvalnost Rusiji i Putinu za ogromnu podršku Srbiji u svim međunarodnim forumima, jer se Beograd uvijek može osloniti na Moskvu kao saveznika u važnim pitanjima, te podsjetio da su Putin i Rusija 2015. godine spasila Srbiju od stavljanja „žiga na čelo“ svakom Srbinu zbog onog što se dešavalo u bivšoj Jugoslaviji i BiH.

Kada je riječ o ekonomiji, Vučić je naveo da je razgovarano o ulozi „Ruskih željeznica“ i svemu što se čini u Srbiji, kao i o gasovodu „Turski tok“, dodavši da je Srbiji potrebno više gasa, pošto se razvija.

„Treba da obezbedimo sebe da preko Bugarske primamo gas iz `Turskog toka`, ako bude bilo kakvih problema sa Ukrajinom i primanja gasa preko nje. Razgovarali smo i o pravljenju stanica za tečni gas“, rekao je Vučić.

Razgovarano je i o povećanju obima turizma, pri čemu je Vučić izrazio želju da se pokrene dosta stvari kako bi Srbija privukla veći broj ruskih turista, te da Srbija, iako nema more kao Istanbul, može mnogo toga da ponudi.

Navodeći da je bilo riječi i o vojnotehničkoj saradnji i da Srbija sve svoje obaveze na vrijeme izvršava, čime je Putin bio zadovoljan, Vučić je rekao da sada Srbija više ništa ne duguje nikome.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se