18.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Vučić obećao još snažniju podršku Srbije Srpskoj

ISTOČNO SARAJEVO – Pomoć i razvojna podrška Srbije Republici Srpskoj biće još veća i snažnija, navodi se u pismu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića predsjedniku Srpske Miloradu Dodiku, koje je danas na otvaranju Bolnice u Istočnom Sarajevu pročitao Vučićev izaslanik Nebojša Stefanović. 

Vučić je u pismu, upućenom Dodiku povodom otvaranja bolnice „Srbija“, izrazio žaljenje što danas nije prisustvovao ovoj važnoj ceremoniji i što sa Dodikom neće moći da razgovara o budućim zajedničkim projektima, ali da razumije zbog čega je predsjednik Srpske od njega tražio da ne dođe na svečanost, koju su zajedno dugo i temeljno pripremali.

„To govori o Dodikovoj odgovornosti i brizi za celinu interesa srpskog naroda“, naglasio je Vučić.

U pismu Vučić navodi da napadi kojima je Srbija bila izložena tokom izborne kampanje u BiH nisu novost, ali da jeste to da su u optužbama učestvovali i neki srpski političari i analitičari, računajući da će time dobiti širu podršku dijela međunarodne zajednice u ostvarivanju ličnih interesa.

Vučić je u pismu ukazao da gotovo niko, a pogotovo iz EU, nije optužio Hrvatsku za miješanje u unutrašnje stvari BiH nakon što je u izbornu kampanju u BiH sinoć stigao hrvatski premijer Andrej Plenković, kao ni ranije Sarajevo za miješanje u stvari drugih država, čiji su lideri kretali u izborne kampanje upravo iz glavnog grada BiH.

„I vama i meni je sasvim jasno da postoji dežurni krivac, a to su Srbi. Upravo zato saradnja Srbije i Srpske, u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom, u budućnosti mora da bude sveobuhvatnija i snažnija. To niko ne može da nam zabrani, niti to smemo da dozvolimo“, poručio Vučić u pismu Dodiku.

Predsjednik Srbije čestitao je otvaranje nove bolnice u Istočnom Sarajevu, sa uvjerenjem da će se uskoro obratiti narodu Sarajevsko-romanijske regije i zahvaliti za svu ljubav prema Srbiji.

Vučić je, u pismu, poželio i da predstojeći izbori u Republici Srpskoj i BiH budu mirni, demokratski i uspješni.

Obraćajući se prisutnima u nastavku svečanosti, Stefanović, koji je i potpredsjednik Vlade Srbije, istakao je da je veza Srbije i Republike Srpske neraskidiva i da može i mora da bude još jača.

„Predsjednik Vučić je želeo da vam kažem da je Srbija danas ekonomski i u svakom drugom smislu snažnija. To znači da će moći još više da ulaže, donira i pomaže da Republika Srpska bude još snažnija“, naglasio je Stefanović.

On je podsjetio da je Srbija u posljednje tri, četiri godine u Republiku Srpsku uložila 21,5 miliona evra, napominjući da to nije prijetnja nikome.

Stefanović je rekao da Srbija želi mir i dobre odnose u regionu, ali i poštovanje za srpski narod.

„Izgradnja bolnice pokazuje da Republika Srpska brine o svojim građanima i njihovoj budućnosti i pokazuje da se pomoć pruža kada je najpotrebnija. Hvala predsedniku Dodiku za inicijativu da ova bolnica nosi naziv `Srbija`, što jeste simboličan čin, ali i mnogo više od toga“, istakao je Stefanović.

On je rekao da je donacijom sanitetskih vozila sa najmodernijom opremom, koja mogu da se koriste u različitim uslovima, Srbija htjela da pokaže i vrati dio ljubavi koju narod Republike Srpske pruža Srbiji.

„Mi ne želimo ratove, niti kopanje rovova. Želimo mir, da gradimo škole i vrtiće, puteve i da otvaramo fabrike. Jednako se radujemo svemu što se izgradi u Banjaluci, Bijeljini, Doboju, Trebinju, Prijedoru, kao što se radujemo napretku gradova i opština u Srbiji“, naveo je Stefanović.

On je izrazio žaljenje što postoje ljudi kojima smeta ime „Srbija“ i koji vide nešto loše u svemu što rade Srpska i Srbija.

Stefanović je poručio da u tome, osim ljubavi prema srpskom narodu, ne postoji ništa drugo.

„Poštujemo teritorijalni integritet BiH, ali volimo svoj narod i poštujemo Dejtonski mirovni sporazum. Zato nećemo dozvoliti bilo kome da nam oduzme pravo da još jače povezujemo Srbiju i Srpsku, da gradimo i investiramo. Administrativne barijere nikada neće moći da razdvoje srpski narod u Srbiji i Srpskoj“, poručio je Stefanović.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se