15.9 C
Zvornik
28. март 2024.

Ubjedljivo vođstvo SNSD-a i za Predstavnički dom Parlamenta BiH

BANJALUKA – Prema najnovijem potpuno nezavisnom istraživanju koje je sprovedeno od 28. septembra do 2. oktobra na području Republike Srpske na uzorku od 6.800 ispitanika, u Izbornoj jedinici jedan za Predstavnički dom parlamenta BiH SNSD može dobiti 40 odsto glasova, odnosno dva direktna mandata, a SDS oko 16 odsto, odnosno jedan direktni mandat. 

U ovoj izbornoj jedinici, koja obuhvata Banjaluku, Prijedor, Krupu na Uni, Novi Grad, Kozarsku Dubicu, Gradišku, Laktaše, Srbac, Prnjavor, Petrovac, Oštru Luku, Čelinac, Istočni Drvar, Ribnik, Mrkonjić Grad, Jezero, Kneževo, Kotor Varoš, Šipovo, Kostajnicu i Kupres, realan scenario je da bi DNS osvojio oko 13,5 odsto glasova, a PDP manje od 10 odsto.

U Izbornoj jedinici dva SNSD bi na predstojećim izborima mogao osvojiti oko 35 odsto glasova ili dva direktna mandata, a SDS oko 29 odsto ili jedan direktni mandat.

Na trećem mjestu je grupa stranaka koje ne mogu osvojiti direktni mandat u ovoj izbornoj jedinici i čiji rejting se kreće od šest do deset odsto /PDP, DNS i Socijalistička partija/.

Na području ove izborne jedinice, koja obuhvata Doboj Bijeljinu, Derventu, Brod, Vukosavlje, Šamac, Donji Žabar, Modriču, Pelagićevo, Petrovo, Lopare, Ugljevik, Teslić i Brčko distrikt, sve ostale partije zbirno imaju do sedam odsto glasova.

Prema ovoj anketi, u Izbornoj jedinici tri za Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH SNSD bi na predstojećim izborima trebalo da osvoji oko 38 odsto glasova, odnosno dva direktna mandata, a SDS oko 24 odsto ili jedan direktni mandat.

Na trećem mjestu je grupa stranaka koje ne mogu osvojiti direktni mandat u ovoj izbornoj jedinici i čiji rejting se kreće do deset odsto. Prema ovom istraživanju najbolje rangirani je DNS, a potom PDP i SP.

Izborna jedinica tri obuhvata Osmake, Zvornik, Šekoviće, Miliće, Vlasenicu, Bratunac, Srebrenicu, Sokolac, Han Pijesak, Istočnu Ilidžu, Istočni Stari Grad, Istočno Novo Sarajevo, Trnovo, Pale, Rogaticu, Višegrad, Istočni Mostar, Kalinovik, Gacko, Foču, Novo Goražde, Čajniče, Rudo, Trebinje, Berkoviće, LJubinje, Nevesinje i Bileću.

Prema ovom istraživanju, od ukupno devet direktnih mandata šest bi trebalo da dobije SNSD, a tri SDS. Ostalih pet kompenzacionih dijelili bi SNSD i koalicija, DNS i PDP-NDP.

Zbirno gledano, SNSD bi mogao da ima sedam ili osam mandata, SDS tri ili četiri, DNS jedan ili dva i PDP-NDP jedan mandat.

Ovo završno istraživanje pokazuje da 51,2 odsto anketiranih i dalje smatra SNSD kao partiju koja bolje od drugih može da štititi nacionalni interes, 44 odsto smatra da ova partija može da omogući ekonomski rast, 43 odsto da može da obezbijedi vidljiviju međunarodnu podršku, a 33 odsto njih mišljenja je da SNSD može da smanji kriminal i korupciju.

Istraživanje, koje je u posjedu Srne, sprovedeno je terenskim radom na uzorku od 6.800 ispitanika, a nivo pouzdanosti je 95 odsto.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se