8.1 C
Zvornik
25. април 2024.

Šta će ruski “Gasprom” da radi u Zvorniku

ZVORNIK – U Zvorniku je planirana izgradnja pogona za utečnjavanje prirodnog gasa u blizini postojećeg gasovoda u Republici Srpskoj.

Uvođenjem nove tehnologije i novog oblika korištenja prirodnog gasa planirano je povećanje udjela prirodnog gasa u energetskom bilansu Republike Srpske, što doprinosi opštem razvoju gasnog sektora u Republici Srpskoj, poboljšanju ekonomskih i ekoloških standarda za privredu i stanovništvo Republike Srpske.

Ovo su potvrdili za portal „Srpskainfo.com“ u preduzeću „Gas Res“, čiji su predstavnici krajem prošle godine sa upravom „Gasprom SPG tehnologije“ iz Sankt Peterburga potpisali sporazum o formiranju zajedničkog preduzeća između ovih kompanija i pismo namjere.

Zajedničko preduzeće biće smješteno u Banjaluci, dok će fabrika biti izgrađena u Zvorniku, čija je vrijednost procijenjena na oko 70 miliona evra.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je u nedelju sa predsjednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom razgovarao o projektu koji “Gasprom” želi da realizuje u Zvorniku.

Na pitanje ovog portala šta je nakon potpisivanja sporazuma sa „Gaspromom“ urađeno, u preduzeću „Gas Res“ kažu da su „obavljane predinvesticione aktivnosti pripreme ulaznih podataka za Studiju izvodljivosti, odabira konkretne lokacije i definisanja pravno-organizacionih rješenja kompanije koja će realizovati projekat izgradnje pogona za utečnjavanje prirodnog gasa u Republici Srpskoj“.

Udio prirodnog gasa u energetskom bilansu Republike Srpske je svega 2,96 odsto. Srpska nema proizvodnju prirodnog gasa.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se