18.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Referendum nije uspio, mogući vanredni izbori

SKOPLJE – Predsjednik Državne izborne komisije Makedonije Oliver Derkoski potvrdio je da referendum u toj zemlji nije uspio jer nije postignuta neophodna izlaznost, a premijer Zoran Zaev poručio je da će biti raspisani vanredni izbori ako u Sobranju ne bude obezbijeđena dvotrećinska većina za ustavne promjene. 

Derkoski je sinoć rekao da je jasno da odluka nije donesena i dodao da se očekuje da će izlaznost biti između 36 i 37 odsto, prenosi Rojters.

Zaev je na sinoćnjoj konferenciji za novinare izjavio da će pokušati da formira dvotrećinsku većinu u Sobranju neophodnu za usvajanje ustavnih promjena, a ako ne uspije, biće raspisani vanredni izbori, koji bi mogli da budu krajem novembra.

Zaev je, nakon zatvaranja glasačkih mjesta, razgovarao telefonom sa grčkim premijerom Aleksisom Ciprasom, koji ga je pohvalio zbog „hrabrosti i odlučnosti da nastavi sa sprovođenjem dogovora“, prenijela je MIA, pozivajući se na grčke medije.

Ispred Sobranja su sinoć, zbog slabog odziva birača, slavili protivnici referenduma, javio je reporter RTS-a.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg pozvao je sve političke lidere u Makedoniji da se ponašaju konstruktivno i odgovorno.

„Vrata NATO-a su otvorena, ali sve nacionalne procedure moraju biti završene“, napisao je Stoltenberg na „Tviteru“.

Građani Makedonije izjašnjavali su se juče na referendumu o sporazumu između Skoplja i Atine o promjeni naziva te bivše jugoslovenske republike u Sjeverna Makedonija, a pitanje je glasilo – „Da li ste za članstvo u EU i NATO-u sa prihvatanjem Sporazuma Republike Makedonije i Republike Grčke?“.

Pravo da glasa imalo je više od 1,8 miliona građana, a da bi referendum bio upješan bila je potrebna izlaznost iznad 50 odsto građana upisanih u birački spisak.

Referendum na kojem su se građani Makedonije izjašnjavali o promjeni imena te bivše jugoslovenske republike u Sjeverna Makedonija raspisan je kao konsultativni, odnosno neobavezujući.

Na referendumu na kojem su se građani izjašnjavali o tome da Makedonija bude samostalna država 1991. godine glasalo je više od 76 odsto građana.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se