20.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Raković: Doći ću u Podgoricu pa neka me deportuju

BEOGRAD – Istoričar Aleksandar Raković, koji se prema nezvaničnim informacijama nalazi na listi nepoželjnih Srba iz Srbije kojima će biti zabranjen ulazak u Crnu Goru za vrijeme obilježavanja 100 godina ujedinjenja Srbije i Crne Gore, rekao je da je siguran da će spisak ostati tajni sve dok se oni sa liste ne pojave na granici i na njoj budu zaustavljeni i vraćeni. 

Raković je rekao da će to biti „nešto slično kao što prištinska vlast radi na Kosovu i Metohiji“ i dodao da čim niko iz državnog vrha Crne Gore nije demantovao priču o postojanju spiska to znači da spisak postoji.

„Rampa će biti spuštena tokom novembra i decembra, ali meni to ništa ne znači. Ja ću doći u Podgoricu sigurno, pa neka me deportuju u Beograd“, rekao je Raković za „Večernje novosti“.

Prema raspoloživim informacijama, prvi na spisku nepoželjnih je NJegova svetost patrijarh srpski Irinej, a na listi se nalaze akademik Matija Bećković, istoričari Čedomir Antić i Aleksandar Raković, kao i druga intelektualna elita Srbije koja je namjeravala da bude dio velikog događaja koji Srbi sa ponosom ističu.

„Novosti“ su mejlom uputile dopis ministru spoljnih poslova Crne Gore Srđanu Darmanoviću da potvrdi ili demantuje navode medija o postojanju spiska, ali odgovor još nisu dobile.

Srpski nacionalni savjet je zatražio od nadležnih u Narodnom pozorištu Crne Gore da im omogući obilježavanje Podgoričke skupštine, ali je zahtjev odbijen i najvjerovatnije da će se svetkovina održati u kripti Sabornog hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici.

Ministar kulture Crne Gore Aleksandar Bogdanović je u više navrata podvukao da „zvanična Podgorica neće slaviti događaj kada je `nestala Crna Gora`“.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se