18.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Prvi lavovi iz epruvete će spasiti izumiranje

Naučnici se mogu pohvaliti da prvi lavovi iz epruvete na svijetu uživaju u životu mjesec dana nakon rođenja, podižući nade da će ovaj način uzgajanja spasiti mnoge vrste velikih mačaka od izumiranja.

Dvoje mladunaca, nazvanih Viktor i Izabel, prvi su lavovi koji su začeti umjetnom oplodnjom njihove majke od strane naučnika sa Univerziteta Pretoria u Južnoj Africi.

Eksperti tvrde da IVF (umjetna oplodnja) u procesu kojeg se muški spermatozoid ubrizgava u jajnu ćeliju može sada da se koristi kako bi se spasile različite vrste tigrova, čak i snježni leopard. Sada bi se moglo zaustaviti izumiranje mnogih vrsta čiji brojevi opadaju.

Andre Gandsvindt, profesor na Univerzitetu za istraživanje sisara, rekao je da postoje mnoge stvari koje prijete očuvanju divljih životinja i biljaka zbog gubitka staništa ili antropogenog pritiska koji naročito utiče na velike mačke.

„To je razlog zašto se veliki broj vrsta nalazi na spisku ugroženih, ali ovo istraživanje bi moglo suzbiti izumiranje mnogih vrsta velikih mačaka“, istakao je Grandsvindt.

Prethodni pokušaji razmnožavanja su obuhvatali stavljanje muške i ženske jednike u jedno stanište u nadi da će se pariti. Ovaj proces je sproveden skupljanjem muških spermatozoida koji su ubačeni u lavicu u trenutku kada su joj hormoni bili na najoptimalnijem nivou i mladunci su se rodili 25. avgusta. Istraživanje je povela Izabel Kaljealta, veterinar iz Španije.

„Ovo je prvi ovakav slučaj. Planiramo poboljšati naše znanje o velikim mačkama kako bismo ubrzali napredak ovog istraživanja“, naglasila je Kaljealta. Lavovi su izumrli u 26 afričkih zemalja, a broj u svijetu se spustio na samo 20.000.

U divljini je ostalo manje od 4.000 tigrova u Aziji i 7.000 leoparda. Vili Džejkobs, vlasnika rezervata gdje su lavići rođeni, rekao je da su divni mladunci, te da su odlučili iskazati čast naučnici Izabel koja je vodila ovaj projekat i nazvati ženskog mladunca po njoj, a muškog po njenom zaručniku Viktoru.

(Nezavisne novine)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se