9.3 C
Zvornik
19. април 2024.

Prijavljen pokušaj prevare na biralištu u Vranićima kod Goražda

SARAJEVO – Na biračkom mjestu u Vranićima, opština Goražde, jedan od građana prijavljen je za pokušaj prevare, nakon čega su obaviješteni Gradska izborna komisija /GIK/ i policija koja provodi istražne radnje, javlja portal „Dnevnog avaza“. 

Pozivajući se na nezvanične izvore, portal javlja da je taj građanin, nakon što je pristupio glasanju, izašao iz prostora za glasanje i članove biračkog odbora upozorio da nije dobilo listić sa imenima kandidata za Skupštinu Bosansko-podrinjskog kantona.

Nakon što je glasač dobio listić, jedan od članova biračkog odbora je upozorio da je riječ o pokušaju prevare, nakon čega je uključena i policija, a ovo biračko mjesto posjetiće i članovi GIK-a.

Portal navodi da je različite komentare izazvala i informacija da je glasački materijal u Goraždu članovima biračkih odbora distribuiran ranije.

Prema pojašnjenjima iz GIK-a, radi se o obavezi da materijal bude isporučen 12 časova prije otvaranja biračkih mjesta, a nakon preuzimanja za njega su odgovorni članovi biračkih odbora.

Paketi materijala noć su proveli na biračkim mjestima ili kod kuća članova odbora, što je otvorilo prostor spekulacijama.

Na području Goražda pravo glasa ima 21.046 birača, koji mogu glasati na 35 biračkih mjesta od kojih su 32 redovna, jedno za glasanje u odsustvu, a angažovana su i dva mobilna tima.

Izbore u Goraždu prati oko 700 posmatrača, od kojih je najveći broj delegiran iz političkih partija, a na terenu je 27 međunarodnih i posmatrača nevladinih organizacija.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se