15.9 C
Zvornik
29. март 2024.

Preminula Smilja Avramov

BEOGRAD – Profesor Pravnog fakulteta u Beogradu i član Srpske akademije nauka i umetnosti Smilja Avramov preminula je danas u 101. godini u Beogradu, saopštilo je Udruženje „Oganj“, čiji je bila dugogodišnji član. 

Smilja Avramov rođena je 15. februara 1918. godine u Pakracu.

NJeno obrazovanje u Beču prekinuo je Drugi svjetski rat tokom koga je ubijeno 11 članova njene porodice u logoru Jasenovac.

Ovaj genocid, koji joj je desetkovao porodicu, ostavio je neizbrisiv trag i uticao na to da zločin genocida postane jedna od centralnih tema njenog naučnog opusa. Ona je jedan od vodećih svjetskih stručnjaka za problematiku genocida.

Pravni fakultet Smilja Avramov završila je u Zagrebu 1947, doktorirala je na Pravnom fakultetu u Beogradu 1950. godine, a stručno se usavršavala u Londonu i u SAD, na univerzitetima Harvard i Kolumbija.

Od 1973. godine do odlaska u penziju 1985. bila je šef Katedre za međunarodno pravo i međunarodne odnose na Pravnom fakultetu u Beogradu. Predavala je po pozivu na brojnim univerzitetima u Evropi, Aziji i Americi, a od 1980. do 1982. bila je i predsjednik svjetskog Udruženja za međunarodno pravo.

Tokom 1991. i 1992. godine kao stručni konsultant predsjednika Srbije Slobodana Miloševića učestvovala je na međunarodnim konferencijama vezanim za raspad SFRJ. Kasnije je bila jedan od osnivača Odbora za zaštitu Srba od Haškog tribunala, formiranog 1996. godine.

Iz braka sa Dušanom Avramovim, visokim funkcionerom bivše SFRJ, Smilja Avramov ima dvije kćerke, Draganu i Radmilu, kao i unuke i praunuke.

Mjesto i vrijeme sahrane biće naknadno saopšteni.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se