15.9 C
Zvornik
29. март 2024.

Plakati usmjereni protiv srba u Crnoj Gori

BEOGRAD – Povodom plakata sa natpisom „Nikad više 1918“ u više crnogorskih gradova uz koje je objavljen i tekst u kojem se Srbija optužuje za „nemilosrdnu odmazdu i represiju nad narodom Crne Gore“ u prvoj polovini prošlog vijeka, istoričar Čedomir Antić ukazuje da sve što se dešava nije usmjereno protiv Srbije, nego protiv Srba u Crnoj Gori, kao i da je ovo problem crnogorske vlasti zasnovane „na mržnji i laži“. 

„Njihov cilj je da mržnjom i zavadama među crnogorskim narodima zabetoniraju vlast“, naglašava Antić.

On ističe da Srbija nije ni okupirala, niti kolonizovala Crnu Goru, te da je, naprotiv, u Jugoslaviji Crna Gora samo dobila.

„Podgorička skupština je najreprezentativnija i najdemokratskije izabrana skupština Crne Gore prije 1990. godine. Srbija je i sama bila okupirana i nije imala dovoljno resursa da se bavi teškim nasleđem krvave vladavine Petrovića. Kralj Nikola je 1916. godine pobegao iz svoje zemlje i ostavio je na milost neprijatelju“, rekao je Antić za „Večernje novosti“.

Akademik Matija Bećković kaže da je za ujedinjenje Srbije i Crne Gore 1918. godine bilo „nešto manje od 100 odsto stanovništva“ i ističe da nema nijednog od sadašnjih protivnika tog ujedinjenja da mu djed nije bio za to.

„Kada se pogleda spisak poslanika Velike narodne skupštine srpskog naroda, nema nijednog kraja koji nije bio zastupljen najuglednijim predstavnikom na čelu sa mitropolitom Dožićem i Markom Dakovićem, koji je slovio za novog Marka Miljanova“, rekao je Bećković za „Večernje novosti“.

On ukazuje da „sadašnju polemiku vode sami sa sobom“, kao i da je taj fenomen najbolje formulisao predsjednik Matice srpske kada je rekao da je riječ o istrazi predaka.

„Kad bi se sa one fotografije učesnika podgoričke skupštine povukle linije ka njihovim srodnicima, ne bi ostala nijedna kuća koja ne bi bila zastupljena i čiji poslanik ne bi bio nečiji đed, brat, stric, ujak“, naglašava Bećković.

On kaže da su, uostalom, svi u Crnoj Gori „rod rođeni“.

„Ideja da nisi Srbin, ako si Crnogorac nije pala na um Hercegovcima ili Sremcima ili Banaćanima ili Bačvanima. Ali nije kasno da neko objavi – ja sam Šumadinac, nisam Srbin“, upozorava Bećković.

Širom Crne Gore juče su osvanuli plakati mržnje i falsifikata sa natpisom „Nikad više 1918“.

Plakati su osvanuli u Podgorici, Pljevljima, Danilovgradu, Ulcinju, Kotoru, Herceg Novom, Cetinju, Bijelom Polju…

Neimenovani autori sa plakata su poručili da se navršava „100 godina od zločina i sramote belog terora“, aludirajući na „bjelaše“, koji su 1918. bili za bezuslovno ujedinjenje Srbije i Crne Gore.

Uz slogan „Za pravo, čast i slobodu Crne Gore“, ilustraciju na plakatima prati i tekst, pun falsifikata i laži, u kojem je, između ostalog, navedeno da je „u nemilosrdnoj odmazdi i represiji nad narodom Crne Gore počinjenim od Srbije, njene vojske, žandarmerije i domaćih izdajnika u njenoj službi, zbog aktivnog otpora okupaciji i aneksiji svoje domovine, jedne od najstarijih balkanskih država, između decembra 1918. i avgusta 1929. godine, u vrtlogu pakla i smrti nestalo nekoliko hiljada ljudi“.

„U gotovo svakom naselju kroz koje su prošle srpske kaznene jedinice vršena su silovanja djevojaka i žena usljed kojih je veliki broj njih kasnije činio samoubistva davljenjem ili vješanjem. Čitava Crna Gora prošla je kroz sramoćenja neviđena u njenoj cjelokupnoj istoriji“, piše na propagandnim plakatima.

„Večernje novosti“ navode da je to djelo pristalica komitskog pokreta i Krste Zrnova Popovića i samo je nastavak podizanja tenzija u susret obilježavanju stogodišnjice ujedinjenja Crne Gore i Srbije.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se