12 C
Zvornik
19. април 2024.

Petronijević: Haški tribunal se raspada

BANJAKLUKA – Član pravnog tima prvog predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića, Goran Petronijević tvrdi da je interes međunarodne javnosti, a posebno SAD, za rad Haškog tribunala naglo opao i da se on „konačno raspada“. 

Komentarišući odluku o povlačenju predsjedavajućeg Žalbenog vijeća Teodora Merona, nakon što je Karadžićeva odbrana Mehanizmu za međunarodne tribunale podnijela zahtjev za njegovu smjenu, Petronijević kaže da se Haški tribunal konačno raspada.

„Meron je pokušao da napravi jedan pravni `marifetluk`, da nakon što podnese ostavku, on odluči ko će ga na tom mestu naslediti. To je bilo nedopustivo. Ukoliko on nije bio podoban da sudi u slučaju generala Ratka Mladića, trebalo je da bude izuzet i iz slučaja `Karadžić`“, rekao je Petronijević za današnji „Glas Srpske“.

On je istakao da Meron vjerovatno ne može da se pomiri sa tim da je njegovo vrijeme prošlo, odnosno da je prošlo vrijeme kada se sudska vijeća i njihove odluke krojile i donosile u američkoj Ambasadi u Hagu.

„Bilo koji sudija da dođe umesto Teodora Merona i umesto ovog gospodina Portugalca, kojeg je pokušao imenovati umesto sebe, biće mnogo bolji. Bar nas neće mrzeti“, smatra Petronijević.

On je dodao da Karadžića najviše muči to što Haški tribunal piše iskonstruisanu i lažnu istoriju ovih prostora, te da se svim silama trudi da to promijeni.

Petronijević je rekao da Karadžić prati sve šta se dešava u Republici Srpskoj ali da izbjegava da bilo šta komentariše.

„Nikada nije otkrivao svoj stav, niti ikoga favorizovao ili kudio. NJegovo jedino mišljenje jeste da su u Republici Srpskoj važni samo oni koji su poginuli za nju. Da je važna samo ona i njen opstanak. To je jedino o čemu on razmišlja i govori“, rekao je Petronijević.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se