14.3 C
Zvornik
28. март 2024.

Oproštaj od velikana srpskog glumišta

BEOGRAD – Na Novom groblju u Beogradu danas je održan ispraćaju za kremaciju nedavno preminulog velikana jugoslovenskog i srpskog glumišta Predraga Ejdusa.

Posljednjem ispraćaju bardu glumišta prisustvovali su članovi porodice, brojne kolege i mnogobrojni prijatelji.

Ejdus je preminuo 28. septembra u 72. godini poslije duže bolesti.

Odigrao je oko 200 dramskih uloga i snimio više od 50 filmova, učestvovao je u 50 televizijskih drama i 30 serija, ostvario više od 200 uloga u radio-dramama snimljenim za Radio Beograd.

U sjećanju brojnih ljubitelja pozorišta ostaće upamćen po maestralnom tumačenju Kir Janje, naslovnog lika istoimene Sterijine komedije koga je neprekidno igrao od premijere 25. decembra 1992. godine. Posljednji, 237. put, odigrao je Kir Janju 21. aprila ove godine.

Ostaće zabilježeno da je rolu Bernarda Draha, u predstavi „Šovinistička farsa“, po tekstu Radoslava Pavlovića, u režiji Egona Savina, odigrao čak 1.800 puta.

Dobitnik je više nagrada i priznanja. Prije deset godina dobio je „Dobričin prsten“ – najveće priznanje koje se u Srbiji dodjeljuje pozorišnim glumcima i glumicama za životno djelo, odnosno cjelokupno pozorišno glumačko ostvarenje.

Ove godine dobio je još dvije nagrade za životno djelo – Sterijinu nagradu za naročite zasluge na unapređenju pozorišne umjetnosti i kulture i Nagradu za životno djelo „Zlatni ćuran“.

Predrag Ejdus je iza sebe je ostavo suprugu i dvoje djece.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se