15.9 C
Zvornik
28. март 2024.

Nova laboratorijska oprema za Dom zdravlja

SREBRENICA – Laboratorija Doma zdravlja u Srebrenici danas je dobila dio nove opreme koju je Rotari klub iz ovog mjesta uz podršku rotarijanaca iz Austrije i opštine Srebrenica nabavio za ovu zdravstvenu ustanovu. 

Oprema je nabavljena u okviru projekta spoljašnjeg uređenja objekta Doma zdravlja i potpune rekonstrukcije, uređenja i opremanja laboratorijske službe.

Koordinator ovog projekta Nedeljko Simić rekao je Srni da je završeno građevinsko uređenje laboratorije i da je danas stigla nova oprema za biohemijske analize sa reagensima za jednogodišnje potrebe ove zdravstvene ustanove.

On je precizirao da je ukupna vrijednost projekta 145.000 dolara, a da je dio sredstava u iznosu od 50.000 KM obezbijedila opština Srebrenica, dok je razliku obezbijedio srebrenički Rotari klub uz podršku austrijskih rotarijanaca.

Simić je istakao da će za naredna tri dana stići i oprema za hematološke analize.

„Pri kraju su i građevinski radovi na Domu zdravlja. Postavljeni su novi krov i oluci, u toku je postavljanje termoizolacije i fasade u skladu sa standardima energetske efikasnosti“, pojasnio je Simić.

On je rekao da je nakon toga predviđena nabavka potrošnog materijala za ovu ustanovu i obuka laboratorijskih, medicinskih i nemedicinskih radnika iz ovog Doma zdravlja za rukovanje novom savremenom opremom, što će biti obavljeno do marta 2019. godine.

Simić tvrdi da je srebrenički Dom zdravlja dobio najsavremeniju automatizovanu laboratorijsku opremu i da po tome prednjači u Republici Srpskoj.

Šef laboratorijske službe u ovoj ustanovi Nebojša Stojanović ukazao je da su sa starom opremom obavljali svega osam, a sa novom imaju mogućnost da rade 18 laboratorijskih analiza.

Stojanović je zahvalio Rotari klubu i naglasio da su rekonstrukcijom prostorija, nabavkom novog namještaja i opreme dobili savremene uslove za rad i brže pružanje većeg broja usluga pacijentima.

On je rekao da će za sedam dana nova oprema biti u upotrebi, kada će biti moguće i obavljanje laboratorijskih analiza.

Za korisnike usluga srebreničkog Doma zdravlja izuzetno je značajno jer će pacijenti u njemu moći da urade veći broj analiza, što će omogućiti bolju dijagnostiku i liječenje, te smanjiti troškove putovanja i vrijeme za odlaske u druge sredine zbog pojedinih laboratorijskih analiza.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se