20.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Niko ne može da zabrani saradnju Srbije i Srpske

BEOGRAD – Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u pismu predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku izrazio je žaljenje što neće prisustvovati otvaranju bolnice „Srbija“ u Istočnom Sarajevu, naglašavajući da niko ne može da zabrani da saradnja Srbije i Srpske, u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom, bude sveobuhvatna i snažnija. 

„Poštovani predsedniče Dodik, iskreno mi je žao što danas neću moći da učestvujem u važnoj i veličanstvenoj ceremoniji otvaranja bolnice `Srbija` u Istočnom Sarajevu i što danas, nas dvojica, nećemo biti u prilici da razgovaramo o brojnim zajedničkim projektima i podršci Srbije Republici Srpskoj i njenom narodu“, naveo je Vučić u pismu.

Obraćajući se Dodiku sa „dragi prijatelju“, Vučić je istakao da u potpunosti razumije to što je od njega tražio da danas ne prisustvuje događaju koji su dugo i temeljno pripremali.

„I to, poštovani predsedniče, govori o vašoj odgovornosti i brizi za celinu interesa srpskog naroda“, naglasio je Vučić.

On je ocijenio da napadi kojima je Srbija bila izložena tokom izborne kampanje u BiH nisu nikakva novost.

Novost je to, kaže Vučić, da su u tim napadima i optužbama učestvovali i neki srpski političari i analitičari, računajući da će time dobiti širu podršku dijela međunarodne zajednice u ostvarenju ličnih interesa.

Vučić je istakao da je zahvalan Dodiku na razumijevanju, a posebno narodu u Srpskoj koji voli Srbiju, te dodao da obećava da će pomoć i razvojna podrška Srbije Republici Srpskoj biti samo veća i snažnija.

On je podsjetio da je u izbornu kampanju u BiH stigao i hrvatski premijer Andrej Plenković, ali gotovo niko, pogotovo ne iz EU, nije optužio Hrvatsku za direktno miješanje u unutrašnja pitanja BiH, kao što niko nije optuživao Sarajevo za miješanje u stvari drugih država čiji su lideri kretali u izborne kampanje upravo iz glavnog grada BiH.

„I vama i meni je sasvim jasno da postoji dežurni krivac, a to smo mi Srbi. Upravo zato, saradnja Srbije i Srpske, u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom, u budućnosti mora da bude sveobuhvatna i snažnija. To niko ne može da nam zabrani, niti to smemo da im dozvolimo“, naveo je Vučić.

On je još jednom čestitao građanima Istočnog Sarajeva otvaranje bolnice, u nadi da će uskoro moći da se obrati narodu sarajevsko-romanijskog kraja i da im zahvali za ljubav koju gaje prema Srbiji.

„Na kraju, poštovani predsedniče, želim Srpskoj i BiH mirne, demokratske i uspešne izbore“, poručio je Vučić u pismu Dodiku.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se