9.3 C
Zvornik
29. март 2024.

Moguće pojavljivanje navijačkih grupa iz FBiH na skupu „Pravda za Davida“

BANJALUKA – Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač rekao je da skup „Pravda za Davida“ još nije službeno najavljen, te nije ni zakonski odobren za petak, 5. oktobar, dodavši da je, prema informacijama kojima raspolaže, moguće da se na njemu pojave razne navijačke grupe i određena lica koja imaju problematičnu prošlost i koja su spremna da narušavaju javni red i mir. 

Lukač je rekao novinarima u Banjaluci da su za taj dan u Banjaluci najavljena dva skupa – veliki predizborni skup SNSD-a, te Saveza za promjene.

„Imamo informacije da mnoge od tih grupa treba da dođu iz Federacije BiH, imamo i neka imena. Policija će preduzeti sve korake da spriječi narušavanje javnog reda i mira u Banjaluci na bilo koji način. Ne preporučujem nikome da dolazi sa lošim namjerama, da ovdje nešto ruši i razbija, jer će biti sankcionisani svi koji u tome budu učestvovali“, poručio je Lukač.

On je naveo da još nije odlučeno da li će skup biti zabranjen. „Ne smije doći do narušavanja javnog reda i mira i ugrožavanja građana i njihove imovine“, naglasio je Lukač.

Osvrćući se na podnošenje izvještaja protiv patologa Željka Karana povodom slučaja „Dragičević“, Lukač je rekao da se Karan tereti da je uradio toksikološki nalaz na aparatu koji nije sertifikovan.

„Sve što sam pričao u Narodnoj skupštini o slučaju `Dragičević`, iznosio sam iz nalaza koje je istraga pokazala. Nisam učestvovao u istrazi, niti sada učestvujem, te ne mogu pričati o detaljima“, dodao je Lukač.

On je ponovio da MUP radi u skladu sa zakonom, a tužilaštvo odlučuje o podnesenim izvještajima.

Odgovarajući na pitanje novinara da li je Aljoša Borković Davidov ujak, Lukač je rekao da su u rodbinskoj vezi, te da stoji iza svega što je iznio u Narodnoj skupštini, a što mu je Borković rekao o Davidu tokom posjete njegovom ocu.

Govoreći o pokušaju ubistva novinara BN televizije Vladimira Kovačevića, Lukač je podsjetio da je jedno lice uhapšeno i da je drugo lice identifikovano.

„Za prvo lice je potvrđen DNK profil na osnovu palice korištene u napadu, što potvrđuje da je to lice učestvovalo u tome. Za drugo lice imamo dovoljno saznanja da je učestvovalo u napadu. On se nalazi u bjekstvu i u ovom trenutku ne mogu reći da li znamo gdje je, jer bi to narušilo potragu za njim“, pojasnio je Lukač.

On je naveo da će dalja istraga pokazati šta je bio motiv napada, te da se uhapšeno lice brani ćutanjem.

Komentarišući tvrdnje predsjednika Srbije Aleksandra Vučića o miješanju stranaca u izbore u Srpskoj, Lukač je rekao da ne bi bilo dobro da saopštava nešto što sam Vučić nije htio reći u ovom trenutku, da ne bi uticao na izbore.

„Poštujem njegovo mišljenje. S obzirom na to da je on započeo tu temu, on će je vjerovatno i dovesti do kraja i objelodaniti te podatke koje očito ima, jer se radi o jednom od najbolje informisanih ljudi na ovom prostoru“, dodao je Lukač.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se