9.3 C
Zvornik
29. март 2024.

Mitropolit Amfilohije i vladika Dimitrije se pomolili za jedinstvo Crkve

PODGORICA – Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije i Njegovo preosveštanstvo episkop zahumsko-hercegovački Dimitrije danas su povodom pet godina osveštanja i slave Sabornog hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici služili Svetu arhijerejsku litrugiju. 

Mitropolit Amfilohije i vladika Dimitrije pomolili su se da Bog sačuva jedinstvo Crkve Božije u cijelom svijetu.

Osam poglavara pomjesnih pravoslavnih crkava na čelu sa patrijarsima -carigradskim Vartolomejom, moskovskim Kirilom i srpskim Irinejom osveštalo je 2013. godine Saborni hram Hristovog vaskrsenja u Podgorici.

Episkop Dimitrije je rekao da cijeli narod treba da se moli za jedinstvo pravoslavlja.

„Veliki je znak bio osveštanje hrama. Ovdje smo svi osjetili neki čudesan blagoslov Božiji kad su ovdje bili patrijarsi vaseljenski, moskovski i mnogi drugi. Toga treba da se sjećamo i da se molimo svi za jedinstvo, za blagoslov, za mir pravoslavlja i ovdje u Crnoj Gori“, istakao je on.

U liturgijskoj propovijedi vladika Dimitrije je zahvalio mitropolitu što ga je pozvao na ovaj veliki i radostan dan, podsjećajući da je i sam uzrastao u Mitropoliji crnogorsko-primorskoj, a potom otišao u Hercegovinu i tamo se zamonašio u manastiru Tvrdoš.

Mitropolit Amfilohije je čestitao praznik i poželio da Bog podari mir i razum patrijarsima koji treba da budu čuvari jedinstva pravoslavne Crkve Božije.

On je izrazio radost što je na ovaj praznik osveštanja hrama sa njim novi episkop zahumsko-hercegovački Dimitrije.

Poslije litrugije slomljen je slavski kolač.

Hram Hristovog Vaskrsenja u Podgorici osveštan je 7. oktobra 2013. godine u okviru obilježavanja 17 vijekova Milanskog edikta.

Mitropolit Amfilohije je 1993. godine, zajedno sa sveštenstvom i vjernicima, blagoslovio i započeo gradnju Sabornog hrama Hristovog Vaskrsenja.

Danas je ovaj hram ukras Podgorice i Crne Gore.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se