24.3 C
Zvornik
16. април 2024.

Mektić tvrdi da je ministar Lukač „ratovao u vojno-policijskim formacijama tzv. RBiH“

BANJALUKA – Član Glavnog odbora SDS-a Dragan Mektić tvrdi da je ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač 1992. godine „ratovao u vojno-poliijskim formacijama takozvane Republike BiH“. 

„Posjedujem dokument – izvještaj Centra javne bezbjednosti Bihać iz aprila 1992. godine kada su formirali Manevarsku jedinicu policije u Bihaću, koja je bila uspostavljena da se bori u vojno-policijskom sistemu takozvane Republike BiH“, rekao je Mektić na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Mektić tvrdi da posjeduje „tadašnju naredbu Centra službi bezbjednosti Bihać na osam stranica o određenim spovedenim aktivnostima te jedinice, a izvještaj su podnijeli komandir Manevarske jedinice policije Ramo Brkić i inspektor Ibrahim Ćosić sa njihovim vlastitim potpisima“.

Mektić navodi da se ova jedinica naoružavala municijom, ručnim bombama, zoljama i automatskim oružjem, pancirima i maskirnim uniformama, te da je dobila zadatak da se „suprotstavlja neprijateljskim snagama koje se nalaze na tom području, a neprijateljska snaga je bila srpska vojska koja je imala namjeru da tamo odbrani i zaštiti srpsko stanovništvo“.

„Dragan Lukač je učestvovao u tim formacijama i borio se na strani takozvane Armije i policije Republike BiH“, tvrdi Mektić.

On kaže da je uloga Dragana Lukača u toj jedinici bila da „otkriva i neutrališe snajperska gnijezda, izviđačke grupe i pojedince koji izviđaju položaj takozvane Armije BiH“.

Mektić je pozvao Lukača da napusti poziciju ministra unutraših poslova Republike Srpske i da na čelo MUP-a Srpske dođe „čovjek patriota koji je ratovao samo za interes srpskog naroda i Republike Srpske“.

Mektić pita čiji je Lukač čovjek od povjerenja kada već proziva druge za povjerenje i kako su ljudi iz te jedinice takozvane Armije BiH ćutali o toj njegovoj ulozi, kao i „otkuda mu moralno i drugo pravo da nekoga naziva dezerterom i da priča neku priču o patriotama“.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se