3.1 C
Zvornik
18. април 2024.

Krsmanović: Opozicija treba da prizna poraz, gubitkom dvije ključne pozicije ‘Savez za pobjedu’ više ne postoji

BANJALUKA – Potpredsjednik Narodnog demokratskog pokreta /NDP/ Zdravko Krsmanović izjavio je danas Srni da opozicija u Republici Srpskoj treba da prizna poraz na opštim izborima i da gubitkom trke za dvije ključne pozicije, predsjednika Republike i srpskog člana Predsjedništva BiH, Savez za pobjedu više ne postoji. 

Krsmanović je rekao da suština cijele priče koja se sada može vidjeti u političkom smislu i koja ima puno osnova jeste izmjena Izbornog zakona BiH.

„U Izborni zakon treba uvesti prijevremene izbore ako neko sumnja ili ima osjećaj da volja birača nije u kutijama, već da je kreirana na način da je to pritisak, kupovina i ostalo. Dovoditi u pitanje izbornu proceduru, Izborni zakon ili sve ono što znači ovlaštenja Centralne izborne komisije /CIK/ BiH kada su izbori sprovedeni i kada se već vrši prebrojavanje ne vodi nečemu što je red i zakonitost koji uvijek moraju biti na prvom mjestu“, istakao je Krsmanović.

Prema njegovim riječima, ako dođe do anarhije i ishitrenih poteza pojedinaca koji su nezadovoljni izbornim rezultatom onda to nije dobro.

„Izbori su takvi, oni imaju svoje pobjednike i gubitnike i kada se završe onda se samo može čestitati i pružiti ruka. Sve ostalo u vezi sa nezakonitostima mora da sprovede CIK koja je raspisala izbore koje smo svi prihvatili i definisali da je CIK odgovoran za regularnost izbora. Ako CIK uradi nešto što je neregularno, on mora odgovarati pred zakonom. Sada raditi nešto što je mimo zakona i CIK-a je kontraproduktivno“, naglasio je Krsmanović.

On je dodao da ručno brojanje glasova koje traže kandidati Saveza za pobjedu za predsjednika Srpske Vukota Govedarica i srpskog člana Predsjedništva BiH Mladen Ivanić ne može promijeniti suštinu.

„Suština je ovdje apsolutno jasna i glavna smetnja je bila upotreba državnih resursa u izbornom procesu kao što su javna preduzeća. Ali ako su CIK, OEBS i druge organizacije rekle da to nije prevazišlo mjeru koja može dovesti u pitanje izbore, onda mislim da prebrojavanje glasova ne može promijeniti izborni rezultat, koji je već u velikoj mjeri i poznat javnosti“, kaže Krsmanović.

Komentarišući izborni poraz Saveza za promjene, koji je uoči početka predizborne kampanje promijenio naziv u Savez za pobjedu, Krsmanović je rekao da je on funkcionisao samo na nivou BiH kao parlamentarna većina.

„Savez za pobjedu nema svoje organe. Nikada nije funkcionisao kao ozbiljna koalicija koja ima svoje organe i koja treba zajednički da usaglašava pojedinačne kandidate, način vođenja kampanje, obezbjeđivanje logistike i svega ostalog što je potrebno. Prepušteno je sve samostalno političkim partijama i samo su zajednički kandidati bili isti“, istakao je Karmanović.

Potpredsjednik treće po snazi partije u Savezu za pobjedu dodaje da je sada, kada zajednički kandidati nisu pobijedili, očito da ta politika nije dala rezultat.

„Sigurno je da će svaka pojedinačna partija donositi odluku o tome u kojem pravcu treba dalje voditi svoju političku igru. Gubitkom dvije ključne pozicije, člana Predsjedništva BiH i predsjednika Republike, Savez za pobjedu već sada ne funkcioniše i ne postoji“, naglasio je Krsmanović.

Govoreći o rezultatu koji je na izborima ostvario NDP, Krsmanović je istakao da nije zadovoljan jer je očekivao da će imati veći broj direktnih mandata.

„Dobiti samo jedan direktan mandat nije dobro za neku ozbiljnu političku partiju. To znači da je ona koncentrisana na jedan lokalitet i onda je to regionalna partija. Važno je da je NDP uspio preći izborni prag, ali će morati duboko razmisliti u kojem pravcu dalje ide“, izjavio je Krsmanović.

On je dodao da je NDP na prošlim opštim izborima samostalno osvojio pet mandata, a da sada u koaliciji ima tri ili četiri.

„To znači da treba obaviti temeljnu analizu i odrediti pravac i budućnost rada partije. Nad rezultatima nikada ne treba zabijati glavu u pijesak i istini se uvijek mora gledati u oči i tražiti razloge i uzroke za takav rezultat. Napravi se plan, a ako plan nije ostvaren onda sigurno treba nešto mijenjati u budućnosti“, poručio je Krsmanović.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se