10.9 C
Zvornik
18. април 2024.

Koraci uz koje ćete spremno dočekati četrdesete

Svako vrijeme nosi svoje breme pa se tako i čovjek s godinama mijenja. Ipak, svoje psihičko i fizičko zdravlje ne treba prepustiti slučaju, već nastojati ga poboljšati.

Evo nekoliko prijedloga kako to učiniti ulaskom u četrdesete.

Život s partnerom

Duže živimo ako živimo s nekim, tvrde psiholozi, a ako to nije slučaj, trebalo bi da se trudimo da imamo redovan društveni život. Život je ljepši ako imate društvo, a trudimo se i radimo više ako imamo to s kim da podijelimo.

Opuštajte se

Srednje godine su izazovne za naš um i vrlo je važno pronaći način na koji se isključiti. Pet puta dnevno odvojite nekoliko minuta kako biste obratili pažnju na disanje, a naveče radite nešto što će vam odvratiti misli od posla i stresa poput dužih kupki, čitanja, bavljenja vrtom ili joge.

Krećite se u prirodi

Istraživanje Univerziteta Mičigen dovelo je u vezu šetnje prirodom sa čitavim nizom dobrobiti za mentalno zdravlje poput smanjenja depresije, boljeg opšteg stanja i nižeg nivoa stresa.

Usvojite dobre navike

Na naša tijela blagotvorno djeluje disciplinovanost. S ciljem poboljšanja mentalnog i fizičkog zdravlja pokušavamo ustajati i odlaziti u krevet svaki dan otprilike u isto vrijeme, a takođe svakodnevno jesti u redovnim intervalima.

Ne pretjerujte s hranom prije spavanja

Za poboljšanje kvaliteta sna vrlo je važno ograničiti količinu hrane i pića koje konzumiramo u satima prije odlaska na počinak. Umjesto ispijanja krigle vode prije lijeganja u krevet, pijuckati treba pomalo tokom večeri, a večeru pojesti ranije. Tjeranje tijela da pokuša probavljati i istovremeno spavati, sa starenjem bi vam moglo donijeti veće probleme jer će pobijediti probava, a vi ćete ostati budni.

Uložite u kvalitetnu posteljinu

Ne morate potrošiti cijelo bogatstvo na madrac, ali mora biti udoban kako bi vam omogućio dubok san, a isto vrijedi za plahte i pokrivač. Ne morate spavati odvojeno od partnera, ali koristite zasebne pokrivače kako biste što više smanjili smetnje za kvalitetan san. Na taj način lakše ćete pokrivač prilagoditi svojim potrebama.

(Nezavisne novine)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se