9.3 C
Zvornik
29. март 2024.

Izgradnja autoputa Banjaluka – Mliništa blokirana u Savjetu ministara BiH

BANJALUKA – U Vladi Srpske Srni je rečeno da se već dvije godine čeka na pismo podrške Savjeta ministara koje je potrebno da bi kineska Eksim banka odobrila sredstva za izgradnju auto-puta Banjaluka – Mlinište sa obilaznicom oko Banjaluke.

„U pregovorima sa kineskim partnerima smo došli do kraja, ali kineska banka za konačno odobrenje tog kredita insistira da imamo saglasnost i neku vrstu pisma podrške i garancije sa nivoa BiH, odnosno iz Savjeta ministara, a to posljednjih nekoliko mjeseci strpljivo čekamo“, izjavio je ministar saobraćaja i veza Reupblike Srpske Neđo Trninić na pitanje Srne šta je sa izgradnjom autoputa Banjaluka-Mlinište sa obilaznicom oko Banjaluke.

Ministar spoljne trgovine u Savjetu ministara Mirko Šarović, koji je lično prisustvovao potpisivanju ugovora, ranije je rekao da nije upoznat sa zastojem.

Glavni odbor SDS-a je u novembru prošle godine na sjednici razgovarao i o pitanju kojim pravcem trebaju ići putevi i auto-putevi u Republici Srpskoj, pa su zaključili da auto-put Banjaluka-Mlinište nije ekonomski isplativ, ni strateški pravac.

Prilikom obraćanju poslanicima Narodne skupštine Republike Srpske u okviru razmatranja Strategije razvoja javnih puteva u Republici Srpskoj, Vukota Govedarica, šef poslaničkog Kluba SDS-a, rekao je da smatra kako svi pravci iz Republike Srpske prije svega treba da idu prema Beogradu i Srbiji, eventualno prema Crnoj Gori.

„Ne mogu da razumijem da postoji tako odlučna namjera da Republika Srpska investira u auto-put koji ide prema Mliništima. Ne vidim nikakvu opravdanost te putne trase, niti kada je u pitanju nacionalni interes, kao ni bilo koja vrsta finansijske isplativosti“, rekao je tada Govedarica.

Komentarišući tvrdnje da je taj auto-put neisplativ, direktor preduzeća „Autoputevi Republike Srpske“ Dušan Topić izjavio je da je gradnja ovog puta planirana u fazama, te da bi prva faza do Mrkonjić Grada bila funkcionalna odmah po završetku, jer bi se povezala na Put AVNOJ-a.

Topić je naglasio da je od planiranih 62 kilometra, od Glamočana do Puta AVNOJ-a, oko 20 kilometara samo obilaznica oko Banjaluke, što je samo po sebi izuzetno značajno zbog rasterećenja saobraćaja u samom gradu.

Inicijativa za izgradnju auto-puta od Banjaluke preko Mliništa i dalje kroz FBiH do Splita započela je još 2011. godine na osnovu javnog poziva, a zatim je potvrđena 2013. godine ponudom kineske kompanije da učestvuju u izgradnji ove saobraćajnice.

Predstavnici kineske kompanije „Sinohidro“, na osnovu potpisanog sporazuma iz decembra 2015. godine o projektovanju i izgradnji autoputa Banjaluka – Mliništa, dionice od Glamočana do Puta AVNOJ-a, pripremili su i dostavili studijsku dokumentaciju neophodnu za završne pregovore o kreditu i studiju uticaja na životnu sredinu, ali se za dalje aktivnosti čekaju saglasnosti sa nivoa Savjeta ministara BiH.

Prva faza radova podrazumijevala bi izgradnju auto-puta od Banjaluke, odnosno od Glamočana do Puta AVNOJ-a u dužini od 62 kilometra, a vrijednost ovog projekta je oko 600 miliona evra. Od iznosa, koji bi trebalo da obezbijedi kineska Eksim banka, Republika Srpska bi učestvovala sa oko 15 odsto plus eksproprijacija zemljišta.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se