12 C
Zvornik
23. април 2024.

Izbore sprovesti demokratski, a nakon toga nastavak saradnje Srbije i Srpske

BEOGRAD – Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je narodu u Republici Srpskoj da izađe na izbore na demokratski i miran način i da se već od ponedjeljka, 8. oktobra, ponovo razgovara o razvojnim projektima i podršci koju će Srbija pružiti Srpskoj u daljem ekonomskom napredovanju. 

Vučić je rekao da je siguran da će Srbija nastaviti najbližu saradnju sa Republikom Srpskom i naglasio da niko ne može i nema pravo da zabrani Srbiji da u Srpskoj gradi bolnice i škole.

„Meni smetaju loši odnosi, a ne vrtići, škole i bolnice. U tome nas neće zaustaviti“, rekao je Vučić novinarima u Beogradu.

On je ponovio da Srbija i Srpska moraju da sarađuju u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom, poštujući integritet BiH i ne vrijeđajući nikoga.

Na pitanje kako bi reagovali u EU da je otišao u Istočno Sarajevo, kao što je hrvatski premijer Andrej Plenković otišao u Mostar /gdje je podržao kandidata HDZ-a BiH Dragana Čovića za hrvatskog člana Predsjedništva BiH/, Vučić je rekao da bi u EU reagovali suprotno od onoga što se dogodilo kada je Plenković otišao u Mostar.

„To našim građanima dovoljno govori o tome kakav je odnos prema Srbiji, kako članice EU mogu da učine šta god hoće. Zato kada mi ništa i ne učinimo, opet ćemo za nešto biti krivi – ne zna se baš tačno za šta, ali za nešto ćemo biti“, rekao je Vučić.

On je dodao da u Plenkovićevoj posjeti Mostaru ne vidi ništa loše jer tamo žive Hrvati i da Hrvatska ima svoje obaveze prema Dejtonskom mirovnom sporazumu.

„Ali, ja ovde govorim o licemerju onih koji su danima dolazili i tražili da se slučajno Srbija ne umeša /u izbore u BiH/. Nažalost, u to su uključili i pojedine Srbe i analitičare, i političare, i medije“, kaže Vučić, ocijenivši da Srbima nisu potrebni drugi – ni iz Evrope, ni iz svijeta, niti iz regiona, koliko lošeg mogu reći jedni o drugima.

Vučić je istakao i da nekima smeta što se Srbija ne stidi i ne plaši da javno postavlja pitanja i što vodi politiku čistih računa, mira i stabilnosti.

Vučić je podsjetio da je i bošnjačke političare, kada su ga protivpravno i ne razumijevajući napali, pozvao u Srbiju da izgrade vrtiće, škole, bolnice i nazovu ih „BiH“ čijem otvaranju bi prisustvovao i on.

On naglašava da mu ne smeta da se nešto zove „BiH“, ali pita zašto smeta da se bolnica, škola ili vrtić zovu „Srbija“.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se