15.9 C
Zvornik
28. март 2024.

Havarija na nosaču tokom starta ruskog „Sojuza“, spasioci stigli do posade (video)

MOSKVA – Prilikom lansiranja svemirske kapsule „sojuz“ sa novim članovima posade orbitalne stanice dogodila se nesreća i biće izvršeno vanredno spuštanje u Kazahstanu, izjavio je izvor „Sputnjiku“. 

U „sojuzu“ se nalaze ruski kosmonaut Aleksej Ovčinjin i američki astronaut Nik Hejg.

Članovi posade su živi, javio je „Interfaks“ pozivajući se na svoj izvor.

Spasioci su uočili padobran sa kapsulom, dodaje se u izvještaju.

„Sojuz MS-10“ lansiran je u 10.40 časova po moskovskom vremenu, a dogodilo se otkazivanje rakete nosača, navode ruski mediji.

Spasioci stigli do posade

Spasioci su stigli do ruske svemirske kapsule „sojuz“ poslije njenog vanrednog spuštanja u Kazahstanu, a dvočlanoj posadi nije potrebna pomoć, javio je Interfaks pozivajući se na svoje izvore. 

Informacije o dobrom zdravstvenom stanju ruskog kosmonauta Alekseja Ovčinjina i američkog astronauta Nika Hejga potvrdila je i američka Nasa.

„Sojuz MS-10“ lansiran je u 10.40 časova po moskovskom vremenu prema Međunarodnoj svemirskoj stanici, a nekoliko minuta kasnije dogodilo se otkazivanje rakete nosača, navode ruski mediji.

Neimenovani izvor rekao je „Sputnjiku“ da su članovi posade „dobro, koliko je to moguće, imajući u vidu veliku G silu“. Agencije su ranije prenijele da su astronauti bili izloženi sili od 6G.

Agencija RIA javila je da je Rusija odmah suspendovala sva svemirska lansiranja sa ljudskom posadom poslije ovog incidenta.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se