23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Dugotrajno sjedenje olakšava riba i bobičasto voće

Sjedenje je novo pušenje – upozorenje je doktora koje jasno govori o tome koliko je današnji način života, gdje provodimo i duže od osam sati sjedeći, štetan za zdravlje, naročito kada je riječ o uzrokovanju upala u tijelu.

Srećom, šteta se može smanjiti ukoliko se svakih pola sata dignete i prošetate, redovnom vježbom i konzumacijom nekih namirnica.

Bobičasto voće

Redovna konzumacija bobičastog voća znatno smanjuje upale u tijelu zahvaljujući vrsti flavonoida koji voću ujedno daje i bogatu tamnu boju. Borovnice imaju najviše tog flavonoida, a takođe su bogate vitaminom C i resveratrolom, sastojcima koji takođe pobjeđuju slobodne radikale koji uzrokuju upale.

Orašasto voće

Najbogatiji biljni izvor vrlo zdravih omega 3 masnoća. Orasi imaju najviše omega 3 masnoća, dok su bademi jedan od najboljih izvora najboljeg antioksidansa – vitamina E, koji štiti ćelije od oksidacije, što je nusprodukt upale. Najzdravija varijanta biće ako pomiješate nekoliko vrsta nezasoljenog orašastog voća i sjemenki.

Ananas

Ovo voće sadrži moćan protivupalni enzim bromelain. Svaki dio ananasa sadrži ovaj vrijedan sastojak, ali najveći dio nalazi se u stabljici, koja je prilično nezgodna za jesti. Probajte pomiješati gorkasto meso iz jezgra sa slađim mesom ananasa kako biste maksimalno iskoristili beneficije ove egzotične voćke.

Maslinovo ulje

Maslinovo ulje suzbija upale sprečavajući proizvodnju enzima COX-1 i COX-2. Najbolja masnoća koju poznajemo takođe smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti i pomaže kod mršavljenja, ali samo ako se konzumira pravilno. Zato neka maslinovo ulje bude vaš prvi izbor masnoće kod pripremanja hrane.

Bijeli luk

Brojna istraživanja dokazala su da bijeli luk pomaže i tamo gdje antibiotici ne mogu, a najbolje ga je prije konzumacije zgnječiti kako bi se njegovi ljekoviti sastojci maksimalno aktivirali.

Riba

Amerikanci jedu toliko namirnica bogatih biljnim uljima da prehrana prosječne osobe ima omjer omega 3 i omega 6 20:1, a trebalo bi da bude 1:1. Kako biste povećali unos zdravih masnoća potrebno je smanjiti konzumaciju brze hrane i ulja lošeg kvaliteta te povećati unos omega 3 masnoća. Masna riba, poput lososa, jedan je od najboljih izvora omega 3 masnoća.

(Nezavisne novine)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se