15.9 C
Zvornik
28. март 2024.

Dodik: Radnici brodske rafinerije su heroji (foto)

BROD – Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik posjetio je danas u Bolnici „Sveti apostol Luka“ u Doboju povrijeđene radnike brodske rafinerije, za koje je rekao da su heroji, jer su svojom prisebnošću spriječili veću katastrofu. 

Dodik je rekao da je zadovoljan što su, prema nalazima ljekara, povrijeđeni radnici dobro, te izrazio saučešće porodici poginulog radnika.

„Veoma je bilo važno da se zavrnu ventili da ne dolazi do dotoka gasa koji bi tragediju učinio većom. Oni su žrtvovali život i zavrtali ventile. Jedan od njihovih kolega je stradao i žao mi je, moje saučešće porodici, ali to govori o njihovoj samosvijesti. Nisu se uspaničili, nisu pobjegli. Da su to uradili, tragedija bi bila mnogo veća“, izjavio je Dodik novinarima.

On očekuje da će nakon ovog događaja mnoga preduzeća u Srpskoj povećati nivo bezbjednosti, da se ne bi ugrožavali životi ljudi, kao ni materijalna dobra.

„Vjerujem da će se vrlo brzo utvrditi da li je havarija tehnička priča ili, ne daj bože, neka druga“, rekao je Dodik i naveo da su nadležne institucije na terenu radi utvrđivanja uzroka nesreće u Rafineriji nafte Brod.

milorad dodik u posjeti povrijedjenim radnicima 3
Milorad Dodik u posjeti povrijeđenim radnicima Rafinerije (Foto: SRNA)

On je naglasio da je događaj u refineriji mogao da bude ekološki problem.

„Sinoć je u Banjaluku doputovala delegacija, koju predvodi pomoćnik ministra energetike Ruske Federacije, i oni su danas trebali, a vjerujem da jesu, sa predsjednicom Hrvatske /Kolindom Grabar Kitarović/ razgovarati o nekim unapređenjima. Oni su opredijeljeni, a mi iz Republike Srpske smo prihvatili da gas iz Hrvatske bude doveden u rafineriju sve dok mi ne uspostavimo naš gasovod“, rekao je Dodik.

On je naveo da je ostalo stvar procedura i na Hrvatskoj, te istakao da Srpska želi da radi sa hrvatskim vlastima na tom pitanju.

„Naša nadležna ministarstva učinila su sve da, u skladu sa najstrožim evropskim standardima, pristupe ekološkom sređivanju Save i sprečavanju opasnosti od Rafinerije nafte u Brodu. Na bazi toga izdata je ekološka dozvola“, naveo je Dodik.

LJekar Bolnice „Sveti apostol Luka“ u Doboj Zoran Blagojević rekao je da je zdravstveno stanje povrijeđenih radnika uredno, da to potvrđuju i radiološka istraživanja, te naveo da očekuje da će pacijenti biti otpušteni najkasnije sutra.

milorad dodik u posjeti povrijedjenim radnicima 2
Milorad Dodik u posjeti povrijeđenim radnicima Rafinerije (Foto: SRNA)

U Bolnicu „Sveti apostol Luka“ u Doboju primljeno je šest pacijenata koji su povrijeđeni u eksploziji u rafineriji u Brodu, od kojih je pet sa lakšim povredama zadržano na opservaciji, dok je jedan pušten kući.

Iz policije su naveli da se eksplozija dogodila u postrojenju za preradu nafte sinoć u 21.30 časova.

U Rafineriji nafte sve pod kontrolom

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je danas da se u razgovoru sa rukovodstvom Rafinerije nafte u Brodu uvjerio da je sve pod kontrolom i da će biti preduzete sve neophodne mjere da bi se spriječila i umanjila šteta nakon sinoćnog požara i eksplozije u toj rafineriji prilikom čega je poginuo jedan radnik, a deset ih je povrijeđeno. 

Dodik je rekao da već funkcioniše i radi značajan dio ove rafinerije, te da će stanje u budućom periodu biti normalizovano.

„Radnici koji su radili imali su visok stepen samosvijesti i odgovornosti, učinivši sve da preduzmu sigurnosne mjere poput zavrtanja ventila /da ne dolazi do dotoka gasa/ i ostalog. Rizikovali su živote da spriječe opseg i širenje tog požara“, rekao je Dodik novinarima u Brodu nakon sastanka sa rukovodstvom Rafinerije nafte, kome su prisustvovali brojni ministri u Vladi Srpske i rukovodstvo opštine Brod.

sastanak dodika sa rukovodstvom rafinerije nafte
Sastanak Dodik sa rukovodstvom Rafinerije nafte (Foto: RAS Srbija)

On je naglasio da je vođstvo Rafinerije preduzelo sve mjere na sprečavanju ove havarije, navodeći da su angažovani svi državni organi i institucije koji će djelovati jedinstveno kako bi bio otkriven uzrok ovog incidenta.

„Djelovaćemo jedinstveno i da bismo se, zajedno sa rukovodstvom Rafinerije, uputili u sanaciju štete i uspostavljanje osnovne funkcije ove kompanije – proizvodnje nafte i naftnih derivata. Državni organi su angažovani još sinoć i rade na tome sa službama ove rafinerije“, rekao je Dodik.

On je naglasio da se u Rafineriji dogodio nemio incident u kome je, nažalost, stradao jedan radnik, a nekoliko ih je povrijeđeno.

„Moje saučešće porodici stradalog radnika. Posjetio sam povrijeđene radnike u dobojskoj bolnici `Sveti apostol Luka` i svi oni su van životne opasnosti“, rekao je Dodik.

On je naveo da su, prema ocjeni rukovodstva Rafinerije, vatrogasna jedinica Rafinerije i vatrogasci opštine Brod djelovali efikasno, koordinisano i uspješno na gašenju požara.

Generalni direktor Rafinerije nafte u Brodu Andrej Neverov rekao je da se sinoć na postrojenju „hidrokrekinga“ dogodio požar koji je lokalizovan i ugašen, zahvaljujući složnom radu vatrogasaca.

„U skladu s tim planiramo da uskoro krenemo sa otpremom naftnih derivata iz naše rafinerije. Izvršićemo sve potrebne ekspertize i vještačenja da bi se utvrdili razlozi ovog incidenta, te ćemo ustanoviti nastalu štetu“, rekao je Neverov.

On je naveo da će o rezultatima istrage ovog incidenta javnost biti blagovremeno obaviještena.

„Kada je riječ o istraživanju uzroka incidenta, dobili smo potpunu podršku predsjednika Srpske Milorada Dodika, državnih organa i opštine Brod“, istakao je Neverov i zaključio da se preduzete sve mjere kada je riječ o postrojenjima i rezervoarima da bi stanje u Rafineriji bilo bezbjedno.

U Rafineriji nafte u Brodu sinoć oko 21.30 časova u postrojenju za preradu nafte došlo je do eksplozije i požara u kojem je poginuo radnik Rafinerije Ljubo Patković, a deset njegovih kolega je povrijeđeno.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se