7.4 C
Zvornik
16. април 2024.

Dodik: Očekujem pobjedu koja će negirati priče o Srpskoj kao podijeljenom društvu (video)

BEOGRAD – Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da očekuje pobjedu koalicije SNSD-DNS-SP na izborima koja će negirati sve priče o Srpskoj kao podijeljenom društvu. 

On je za „Sputnjik“, nakon glasanja u Laktašima, poručio da Srpska nije podijeljeno društvo i da u njoj postoji dominantna većina koja ima podršku naroda.

„Očekujem da će moja koalicija dobiti oko 70 odsto glasova, što je dominantna većina i snaga. Za moju partiju /SNSD/ očekujem oko 40 odsto i to je nešto što nam daje sigurnost da ćemo pobijediti. Vjerujem u veliku pobjedu, i moju i Željke Cvijanović. Da nije nepristojno, već sada bih proglasio pobjedu, ali sačekaćemo do večeras da to uradimo i formalno“, rekao je Dodik.

On je napomenuo da je Srpska u posljednjih 20 godina bila objekat nasilja visokih predstavnika u BiH, koji su kršili međunarodno pravo, Dejtonski sporazum i ustav BiH, pa u BiH vlada situacija u kojoj Ustav i realnost nisu u saglasju.

Dodik je rekao da se to mora promijeniti, a da bi više od 200 zakona koje je nametnuo visoki predstavnik trebalo preispitati, što će, kako je naveo, biti njegov posao kao srpskog člana Predsjedništva BiH.

„Želim da Srpsku vratim na mjesto koje joj pripada, uključujući i mjesto dominantnog političkog subjekta u BiH. Ako toga ne bude, mi nemamo ni potrebe da budemo u BiH“, rekao je Dodik.

Predsjednik Republike Srpske naveo je da je protekla izborna kampanja bila naporna jer je želio da obiđe svako mjesto i da ostvari direktan kontakt sa ljudima, navodeći da je za 28 dana imao 106 mitinga, dao više od trideset intervjua, obavljao poslove predsjednika Srpske i imao desetine raznih sastanaka.

Dodik je istakao da je zadovoljan što „i pored povišenog tona nekih izjava i pokušaja podrivanja, nije bilo posebnih ekscesa tokom kampanje i neposredno pred izbore“.

„Postojali su razni aktivisti, razne grupe, koji su pokušali da utiču na izbore i da izazovu čak i nemire ili nasilje, ali sve je prošlo bez toga, tako da mogu da ocijenim da je kampanja bila u okviru zakona i da nije bilo nikakvih posebnih neočekivanih događaja“, rekao je Dodik.

On je dodao da od opštih izbora u BiH očekuje ono što se dvije godine ranije dogodilo na lokalnim izborima u Republici Srpskoj, kada je koalicija koju predvodi pobijedila u većini opština i gradova Srpske.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se