18.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Dodik će nastaviti politiku visokog stepena samostalnosti Srpske

BEOGRAD – Sociolog Vladimir Vuletić izjavio je povodom pobjede kandidata SNSD-DNS-SP Milorada Dodika za srpskog člana Predsjedništva BiH da će Dodik nastaviti da vodi politiku koja obezbjeđuje visoki stepen samostalnosti Republike Srpske, što je Dejtonskim sporazumom predviđeno. 

Vuletić je naglasio da je Dodik jasno stavio do znanja da će njemu važniji sagovornik biti u Beogradu nego u BiH jer „očekuje da će u Predsjedništvu, ovakvom kakvo je sada, imati malo sagovornika“.

„Treba imati u vidu da je izbornu pobedu Dodik ostvario, ne direktnim uticajem iz Srbije, ali pozivajući se na to da želi najbolje odnose sa Srbijom. Tako da su to birači prepoznali kod njega, jer njegova je politička kampanja bila pre svega bazirana na tom čvrstom odnosu sa Srbijom“, rekao je Vuletić za RTS.

On je ocijenio da su izbori u BiH pokazali ono što je u BiH stara tema, a to je sukob između, sa jedne strane, centralizacije BiH koju pokušavaju da sprovedu, prije svega, bošnjačke stranke i SDA, a sa druge strane pokušaj Republike Srpske da ostvari ono što je Dejtonom zagarantovano, a to je veliki stepen samostalnosti.

„Ono što je interesantno za ove izbore je promena odnosa snaga u Predsedništvu. Na osnovu preliminarnih rezultata vidimo da će, osim predstavnika SDA, tu biti i /kandidat DF-a/ Željko Komšić ispred hrvatskog naroda. On je već rekao da će predstavljati sve građane i njegova politička biografija svedoči o tome da će biti naklonjen više centralističkom pogledu na budućnost BiH“, objasnio je Vuletić.

On je ukazao da to za Dodika kao srpskog člana Predsjedništva BiH znači da će vjerovatno biti često u situaciji da će, na neki način, biti nadglasan u tom tijelu čije su nadležnosti vezane za spoljnu politiku, što je osjetljiva tema.

Vuletić je, međutim, ukazao da Dodik može da blokira bilo koju odluku Predsjedništva ako bude imao podršku Narodne skupštine Republike Srpske.

Kandidat koalicije SNSD-DNS-SP za člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Milorad Dodik osvojio je 293.622 glasa ili 54,06 odsto i vodi ispred kandidat Saveza za pobjedu Mladena Ivanića, koji je osvojio 232.375 glasova ili 42,79 odsto, podaci su koje je Centralna izborna komisija BiH ibjavila jutros nakon obrađenih 84,33 odsto biračkih mjesta.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se