8.1 C
Zvornik
19. март 2024.

Dijalog Beograda i Prištine važan za mir u regionu

BEOGRAD – NATO podržava nastavak dijaloga između Beograda i Prištine, jer je važan za mir i bezbjednost cijelog regiona, izjavio je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg. 

Komentarišući ideju o razgraničenju koja se pominje kao mogućnost za rješenje kosovskog pitanja, Stoltenberg je, uoči posjete Srbiji, rekao da to nije nadležnost NATO-a.

„Svesrdno podržavamo proces normalizacije odnosa između Beograda i Prištine i važno je da se on nastavi. To je važno za mir i bezbjednost u regionu, a politički lideri tu imaju da odigraju veoma važnu ulogu“, rekao je Stoltenberg za „Blic“.

On je rekao da je ubijeđen da budućnost cijelog zapadnog Balkana leži u evroatlanskoj porodici zato što će to donijeti korist njegovim građanima, zemljama i cijeloj evroatlanskoj oblasti.

Stoltenberg je naglasio da će NATO nastaviti da podržava sve napore koji vode normalizaciji bezbjednosne situacije i spuštanju tenzija u regionu zato što „ljudi iz ovog regiona zaslužuju bolju budućnost kao dio evroatlanske porodice“.

Na pitanje da li je NATO spreman da reaguje u slučaju da kosovske formacije primijene silu na sjeveru Kosova u dijelovima gdje Srbi čine većinu, Stoltenberg je rekao da NATO ostaje posvećen stabilnosti i bezbjednosti zapadnog Balkana.

„KFOR će preduzeti sve mjere za bezbjedno okruženje na Kosovu za sve zajednice u skladu sa mandatom UN. Prisustvo naših službenika na Kosovu je garancija za bezbjednost“, rekao je Stoltenberg.

On je dodao da će KFOR ostati na Kosmetu sve dok je potrebno.

Stoltenberg kaže da se raduje što će tokom posjete Srbiji imati priliku da označi početak civilne vježbe o vanrednim situacijama pod okriljem NATO-a „Srbija 2018“, koja se od 8. do 11. oktobra održava u Mladenovcu.

Generalni sekretar NATO će u ponedeljak, 8. oktobra, sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem razgovarati o odnosima Srbije i NATO, na skupu koji organizuje Beogradski bezbjednosni forum.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se