2 C
Zvornik
20. април 2024.

Britanci iz Eufora udaraju na Dodika!

BEOGRAD – Vojnoobavještajni vod u okviru Eufora priključio se, pod firmom sprečavanja ruskog uticaja u regionu, akciji rušenja predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika s vlasti, uoči predstojećih opštih izbora u Bosni i Hercegovini, pišu beogradske „Večernje novosti“.

Kako prenose sagovornici ovog dnevnog lista, pripadnici ovog voda raspoređeni su širom BiH – u Mostaru, Bihaću, Tuzli i Doboju, sa ciljem praćenja i nadleganja izbora. Opremljeni su tehnikom za prisluškivanje i drugom savremenom opremom.

Vodeću ulogu u obavještajnom ratu protiv Dodika i aktuelnog rukovodstva RS, prema informacijama „Večernjih novosti“, ima britanska služba MI6, koja se infiltrirala u predstavništva međunarodnih organizacija. Još u junu ove godine u BiH je, sa Ostrva, na zahtjev operativnog komandanta Eufora Džejmsa Everarda, došlo 40 vojnika i oficira, navodno sa ciljem da se unaprijede kapaciteti snaga EU. Riječ je, međutim, u velikoj mjeri, o oficirima obavještajcima, a glavni cilj im je uticaj na ishod izbora u BiH.

Slabljenje uticaja Dodika pred glasanje dio je široke akcije Zapada na „suzbijanju malignog uticaja Rusije“. Trn u oku zapadnih sila u RS predstavljaju Dodikove bliske veze sa predsjednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom i njegovo protivljenje članstvu BiH u NATO. Britanski obavještajci se nadaju da bi njegovim porazom otvorili put mekšem stavu novog rukovodstva Srpske prema približavanju zapadnoj vojnoj alijansi, ali i udaljavanju od Moskve.

Prema jednom do scenarija, za slabljenje uticaja Dodika mogli bi da budu zloupotrebljeni protesti pokreta „Pravda za Davida“. Pominje se mogućnost insceniranih nereda, kako bi se izazvala reakcija policije. To bi, prema planu, trebalo da dovede do međunarodne i medijske osude, pa čak i do vojnog angažovanja Eufora.

O stepenu umješanosti Britanaca u politički život i izbore u BiH govore i informacije o kojima su „Večernje novosti“ ranije pisale – da njihove službe asistiraju obavještajnoj službi BiH u prisluškivanju Dodika. U okviru te akcije, pod kodnim imenom „Ušće“, MI6 pruža logističku podršku kolegama iz OBA. Dodik je nedavno i potvrdio da je, prema njegovim saznanjima, pod mjerama OBA više od godinu i po.

I predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nedavno je govorio o ulozi stranih država u BiH i najavio da će, posle glasanja zakazanog za nedjelju, iznjeti „frapantne dokaze o najbrutalnijem mješanju pojedinih zapadnih sila u izbore u RS“.

Glavni izvođači svih britanskih akcija u vezi sa izborima u BiH su Entoni Monkton i Džordž Bazbi, koji su u balkanskim obavještajnim „igrama“ prisutni još od 5. oktobra 2000. Monkton je, prema obavještajnim podacima, bio jedan od ključnih ljudi koji su devedesetih godina učvrstili mrežu MI6 u zemljama bivše Jugoslavije. Još od 1987, kada se priključio MI6, uz kratko službovanje u Ženevi, gotovo čitavu karijeru bio je fokusiran na prostor jugoistočne Evrope. U Zagrebu je radio od 1996. godine, a u Beograd je stigao pred oktobar 2000, i tu ostao naredne četiri godine.

Pripisuju mu se zasluge za rušenje Slobodana Miloševića, ali i nadgledanje njegovog hapšenja i izručenja, a indirektno se dovodio u vezu čak i sa atentatom na premijera Zorana Đinđića.

Veliko iskustvo ima i njegov saradnik Džordž Bazbi, koji je bio direktno uključen u najvažnije događaje u zemljama bivše Jugoslavije poslednjih decenija. On je u Beograd došao 1992, tri godine nakon što je započeo službu u MI6. Ubrzo je postao šef misije britanske obavještajne službe u Beču, koja je predstavljala glavni centar za srednju Evropu i Balkan. Njegova uloga, navodno, bila je organizovanje i slanje finansijske pomoći opoziciji i nevladinom sektoru u Srbiji tokom devedesetih godina.

Prema tvrdnjama predsjednika RS Milorada Dodika, baza Butmir kod Sarajeva, gdje je stacionirano 2.000 pripadnika evropskih bezbjednosnih snaga, predstavlja prihvatilište za „crne operacije“. Dodik tvrdi da je namjera Zapada da od BiH stvori centralizovanu zemlju i da mu u tome smeta jaka Republika Srpska.

(Novosti online)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se