5.4 C
Zvornik
19. април 2024.

Autoput „9. januar“ unaprijediće poslovne i privredne aktivnosti

BANJALUKA – Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić izjavio je Srni da će auto-put „9. januar“, osim poboljšanja imidža Srpske, unaprijediti poslovne i privredne aktivnosti racionalnijim transportom i bržim kretanjem ljudi, robe i kapitala. 

„Kao i svi drugi auto-putevi koji su ranije izgrađeni, kao i ono što će se nastaviti da gradi, od izuzetnog značaja je za ukupan ekonomski razvoj i Republike Srpske, BiH i regiona u cjelini. Pogotovo zato što ćemo našom infrastrukturom pomoći da za određene vrste poslovnih i privrednih aktivnosti budemo tranzitno područje, a da ne kažemo koliko će to biti značajno sa stanovišta kvalitetnijeg i uspješnijeg poslovanja“, ocijenio je Đokić.

Đokić je istakao da ovaj poduhvat mnogo doprinosi poboljšanju imidža Republike Srpske u svijetu, u kojem još, nažalost, vlada pogrešno mišljenje o ovdašnjoj situaciji.

„Ovakvim infrastrukturnim projektima potvrđujemo da smo daleko otišli po pitanju razvoja i da razmišljamo o budućnosti koja će sa ovakvim objektima biti daleko bolja i ljepša za sve ljude“, rekao je Đokić.

On je naglasio da će ovaj auto-put imati svoju pravu dimenziju tek u budućnosti, kada će svi moći da uvide njegovu prednost.

„On je samo jedan u okviru naše mreže auto-puteva dužine 400 metara koje želimo izgraditi u budućnosti u Republici Srpskoj“, naglasio je Đokić.

On je izrazio zadovoljstvo što sada na red dolazi izgradnja auto-puta prema Brčkom i Srbiji, dodavši da očekuje da se naredne godine počne sa pripremom projekta i obezbjeđivanjem sredstava za njegovu realizaciju.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik otvorio je danas dionicu auto-puta od mjesta Drugovići do Prnjavora dugu 25 kilometara, čime je završena izgradnja auto-puta „9. januar“ od Banjaluke do Doboja, za šta su izdvojena 402 miliona evra.

Dužina auto-puta od Banjaluke do Doboja je 72 kilometra, a izgradile su ga domaće kompanije. Od sada će se ta dionici prelaziti za oko sat vremena.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se