9.3 C
Zvornik
29. март 2024.

Autokefalnost će podijeliti globalno pravoslavlje

MOSKVA – Moguća autokefalnost Ukrajinske pravoslavne crkve podijeliće globalnu pravoslavnu zajednicu, izjavio je predsjednik Odjeljenja za spoljne crkvene odnose Moskovske patrijaršije mitropolit volokolamski Ilarion. 

„Mi smo sada svjedoci novih pokušaja stvaranja paralelne hijerarhije na teritoriji lokalnih crkava. Ako projekat ukrajinske autokefalnosti uspije to će značiti tragičnu i vjerovatno nepopravljivu podjelu cijele pravoslavne zajednice“, rekao je on za grčki list „Etnos tis kirijakis“.

On je dodao da treba zapamtiti da će ignorisanje svetih kanona slomiti „cijelo crkveno tijelo“.

„Šizmatici iz drugih crkava savršeno razumiju da ako se autokefalnost odobri ukrajinskim šiznaticima, onda se taj scenario može ponoviti bilo gdje. Upravo zato mi stalno ponavljamo da ukrajinska autokefalnost neće zaliječiti raskol, već će ga ozakoniti i podstaći“, rekao je on.

Mitropolit je dodao da će Moskovska patrijaršija, ako Sinod odluči da da autokefalnost Ukrajini, biti prisiljena da prekine komunikaciju sa Carigradskom patrijaršijom.

On je upozorio da se ovo pitanje ne smije politizovati.

„Pitanje Ukrajinske pravoslavne crkve prvenstveno je interno pitanje liječenja raskola i obnove jedinstva, a to samo crkva može da uradi. Političari tu moć nemaju. Pokušaji da se politizuje religijski život samo će produbiti jaz koji razdvaja ljude“, rekao je mitropolit Ilarion.

Ukrajina danas ima jednu kanonsku Ukrajinsku pravoslavnu crkvu, koja je samoupravna crkva u sastavu Moskovske patrijaršije. Takođe, u Ukrajini djeluju i dvije druge vjerske organizacije koje ne priznaje svjetsko pravoslavlje, a to su Ukrajinska pravoslavna crkva Kijevske patrijaršije i Ukrajinska autokefalna pravoslavna crkva, podsjeća TASS.

Carigradska patrijaršija je 7. septembra saopštila da je „u okviru priprema za davanje autokefalnosti pravoslavnoj crkvi u Ukrajini“, imenovala svoje predstavnike u Kijevu – arhiepiskopa pamfilijskog Danila iz SAD i episkopa edmontonskog Ilariona iz Kanade.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se