18.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Austrija nije samo zabranila ustašku ikonografiju, već je stavila na listu sa Al kaidom i „Islamskom državom“

BEČ – Austrija nije samo zabranila ustašku ikonografiju, već je cijeli taj pokret stavila na listu organizacija poput Al kaide i „Islamske države“. 

„Klajne cajtung“ i drugi austrijski mediji navode da će ta zemlja od marta sljedeće godine drastično kažnjavati upotrebu fašističkih simbola, među kojima posebno ističu ustašku ikonografiju.

Svakoga ko bude koristio ovakve simbole očekuje kazna od 4.000 evra ili jednogodišnji zatvor.

Otkako je 2014. godine usvojen zakon koji se tiče ove oblasti, broj zabranjenih organizacija bio je mali.

Novim zakonom biće zabranjen širi krug organizacija, a na popisu zabranjenih simbola, uz separatističke, „Muslimansko bratstvo“ ili „Hamas“, navedeni su i „simboli hrvatskog fašističkog ustaškog pokreta“, koje su hrvatski navijači u Austriji masovno koristili za vrijeme prenosa Mundijala u Rusiji.

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc najavljuje da će zaštititi slobodnu i liberalnu demokratiju.

Na ovogodišnjoj komemoraciji poginulim ustašama u Blajburgu austrijska policija je privodila sve koji su dizali ruku u nacistički pozdrav i uzvikivali: „Za dom spremni!“.

Najpoznatiji je slučaj neimenovanog državljanina Hrvatske koji je dobio dvije godine zatvora uslovno zbog korištenja Hitlerovog pozdrava tokom komemoracije u Blajburgu.

Optuženi se branio tvrdnjom da „nije riječ o Hitlerovom pozdravu, već o hrvatskom“, ali to je na suđenju demantovao hrvatski istoričar Mario Jareb.

Jareb je naveo da se podizanje ruke uz riječi „Za dom spremni!“ počelo upotrebljavati tokom ustaške Nezavisne Države Hrvatske.

Prestupnik je izbačen iz Austrije i zabranjen mu je boravak u zemlji.

Austrijski mediji ističu da su ustaški pozdrav i simboli, zbog kojih se u Austriji može otići u zatvor ili platiti velika novčana kazna – u Hrvatskoj dozvoljeni.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se