23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Australija je rješila da „eliminiše“ rak grlića materice za 10 godina

Australija bi mogla da postane prva zemlja koja je eliminisala rak grlića materice, uz pomoć svojih nacionalnih programa vakcinacije i pregleda.

Zemlja je na putu da ima manje od četiri slučaja raka na 100. 000 žena svake godine, što bi moglo da ima za posljedicu da se on iskorjeni do 2028. godine, tvrde nove studije.

Rak glića materice mogao bi već do 2022. godine da bude klasifikovan kao „rijedak“.

– To je dobra vijest za žene u Australiji – navodi profesorka Karen Kenfel, vođa istraživačkog tima koji je radio studiju.

– Prednjačimo u kontroli raka grlića materice već nekoliko godina i podjelićemo naša istraživanja i rezultate sa ostatkom svijeta, kao dio borbe protiv ove bolesti – dodaje ona.

U 99.7 odsto slučajeva rak grlića materice uzrokovan je infekcijom sa humanim papiloma virusom (HPV), grupom virusa koji se prenose seksualnim putem i kontaktom kože na kožu u predjelu genitalija.

Australija je jedna od prvih zemalja koja ima program vakcinacije protiv HPV, još od 2007. godine, za djevojke. Prema studiji, sve je više osoba oba pola koje primaju ovu vakcinu. Sa programom pregleda kao preventive u borbi protiv raka grlića materice, počelo se 1991. godine.

Prema ovoj studiji, Australija ima najmanji broj oboljelih i umrlih od raka grlića materice. Broj žena, starijih od 25 godina, kojima je dijagnostifikovana ova bolest prepolovio se od 2010. godine.

(Blic)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se