8.1 C
Zvornik
19. април 2024.

Župljanin: Srpska treba da radi na formiranju obavještajno-bezbjednosne službe

BANJALUKA – Dekan banjalučkog Fakulteta za bezbjednost i zaštitu Slobodan Župljanin smatra da određeni kapaciteti MUP-a Republike Srpske mogu da rade na suzbijanju, otkrivanju i prevenciji uplitanja stranog faktora u ovdašnji izborni proces, ali da bi u tome najefikasnija bila obavještajno-bezbjednosna služba na čijem formiranju Srpska treba da radi. 

„Određeni institucionalni kapaciteti MUP-a bi mogli da određenim mjerama i radnjama obavještajnog i kontraobavještajnog djelovanja dođu do suštine takvih namjera“, rekao je Župljanin Srni.

On smatra da je za efikasno suprotstavljanje miješanju međunarodnog faktora u izborni proces Srpskoj potrebna obavještajno-bezbjednosna služba.

„Ključni zadatak za Srpsku je da pronađe način kako da institucionalizuje takvu službu koja bi trebalo da se u kontinuitetu bavi svim pitanjima bezbjednosnog i obavještajnog stanja u Republici, s obzirom da zajednička služba na nivou BiH to ne radi u korist građana Srpske“, rekao je Župljanin.

On je naveo da treba pozvati građane da svojom jasnom voljom na izborima izaberu ljude i opcije koje će ih u budućem vremenu predstavljati i vršiti vlast, podsjetivši da se međunarodni faktor u izborni proces miješa od stvaranja Srpske do danas, te da je takvo uplitanje ove godine posebno izraženo.

„Koriste se i neki već viđeni modeli u zemljama u okruženju, gdje se na pomalo neskriven način pripremaju određene grupe koje bi trebalo da izazovu nezadovooljstvo među stanovništvom u cilju postizanja ‘željenog’ rezultata na izborima“, objasnio je Župljanin.

Predsjednik Srpske Milorad Dodik izjavio je juče da su Britanci i Amerikanci obezbijedili ukupno 40 miliona KM za razne organizacije, medije i grupe posredstvom kojih se direktno miješaju u izborni proces u BiH.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se