4.4 C
Zvornik
17. април 2024.

Zbog specifičnog posla nos ove žene vrijedi milione!

Nos Dijane Koks vrijedi milione jer je njen posao – da „njuška“ sireve.

„U mljekarskoj industriji sam već 30 godina, a poslednjih 10 radim za nagrađivanu firmu „Vejk Farms“. Moja uloga u ovoj fabrici je toliko vrijedna da mi je nos zaštićen osiguranjem, kao i da vrijedi pet miliona evra. Zaista sam počastvovana tim, ako tako mogu da kažem, priznanjem. Moj zadatak je da vodim računa o konzistentnosti proizivoda. Recept se za 150 godina postojanja ove kompanije više puta mijenjao. Pravim više od 100 sireva dnevno, tri dana u nedjelji. Na sam proizvod može uticati ishrana krave, područje sa kojeg je stiglo mlijeko, kako se proizvodi sir… Moj prvi zadatak je da vizuelno ocjenim sir, zatim je bitan sam miris, a na kraju i ukus“, priča Dijana za britanski „Metro“.

Ona je istakla da ocjenjivanje mora da se obavi ujutro, pa sa smješkom kaže da tri puta nedjeljno ona doručkuje sir.

„Moraš os,etiti i predvid,eti mirisom koliko će taj sir opstati. To je nauka i um,etnost. Provobitna proc,ena sira omogućava da napravim prom,ene u proizvodnji i odredim koliko će i kako sazresti vremenom. Daljom proc,enom utvrđujem ukus i teksturu. Svaki kolut sira se razlikuje, a na meni je da se oslonim na iskustvo i oc,enim šta treba da se doda i mijenja“, objašnjava Dijana.

U svijetu ima samo nekoliko žena koje se bave ovim poslom, a kako Dijana kaže, sve je stvar prakse.

„Moje odluke možda nisu nekad savršene, ali praksa, posvećenost i znanje dominiraju“, ističe ona.

Dijana kaže da joj ljudi često postavljaju pitanje „da li voli sir“.

„To je glupo pitanje, moj život se vrti oko sira. Iako sam okružena svakodnevno sirevima, moja strast prema njima ne jenjava. Što se tiče plate, ona se određuje prema iskustvu, jer je potrebno minimum 20 godina da bi se neko usavršio. Ali, sada postoji i Akademija za sireve koja nudi usavršavanje“, zaključuje Dijana Koks.

(Blic)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se