18.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Zaev očekuje uspjeh referenduma, dok opozicija slavi na ulicama

SKOPLJE – Predsjednik Vlade Makedonije Zoran Zaev izjavio je večeras, nakon zatvaranja glasačkih mjesta, da očekuje da je ogromna većina građana na referendumu glasala „za“, dok istovremeno protivnici referenduma slave ispred Sobranja zbog slabog odziva birača. 

„Građansko glasanje sada treba da se pretvori u političku aktivnost u zakonodavstvu. Ako imamo istaknuto ogromnu većinu `za` onda je budućnost jasna. Poslanici u Skupštini bi trebali da glasaju za ubrzavanje procesa ulaska u NATO“, rekao je Zaev.

On je naglasio da očekuje da poslanici VMRO-DPMNE-a poštuju demokratsku odluku.

„U suprotnom, nemam drugog izbora nego da se ide na vanredne parlamentarne izbore. Makedonija će biti članica NATO i EU“, poručio je Zaev.

On je u svom obraćanju rekao da su Makedonija i njeni građani dio porodice evropskih zemalja i naroda.

U Makedoniji su zatvorena glasačka mjesta na kojima su se građani danas izjašnjavali na referendumu o novom imenu države.

Glasačka mjesta su zatvorena u 19.00 časova, a izlaznost je u 18.30 časova bila 34,09 odsto.

Građani su se na refrendumu izjašnjavali o sporazumu između Skoplja i Atine o promjeni imena te bivše jugoslovenske republike u Sjeverna Makedonija.

Referendumsko pitanje je glasilo „Da li ste za članstvo u EU i NATO-u sa prihvatanjem Sporazuma Republike Makedonije i Republike Grčke?“.

Da bi referendum uspio, na njega treba da izađe 50 odsto upisanih birača, plus jedan, a pravo da glasa imalo je više od 1,8 miliona građana.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se