20.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Vrhunski naučnici tvrde da transfuzija mlade krvi može da stane na put bolestima u starosti

Startap kompanije eksperimentišu s transfuzijama krvi mladih ljudi odraslim osobama, a jedna od vodećih genetičara Univerzitetskog koledža u Londonu tvrdi da njihove pokušaje treba ozbiljno shvatiti.

Analiza podataka genetičarke Linde Partridž, koja je zbog dostignuća na ovom polju dobila titulu dame, pokazuje da mlada krv može da omogući ljudima da do smrti ostanu pošteđeni bolesti, kao što su rak, demencija i oboljenja srca.

Njen rad obuhvata niz studija i eksperimenata, uključujući i one na ljudima, koje je potpomogao Piter Til iz startap kompanije „Ambrozija“ u San Francisku. U tom eksperimentu starije osobe su dobijale transfuziju krvi mladih osoba, koje su iz vlastitog džepa platile 8.000 dolara da bi učestvovale u eksperimentu.

Istraživanja pokazuju da su nakon transfuzije konstatovana poboljšanja u biomarkerima, tj. pokazateljima različitih bolesti.

Kod jednog pacijenta (55) koji je imao Alchajmerovu bolest u ranoj fazi, primjećena su poboljšanja već posle prve transfuzije, a blaga poboljšanja su primjećena i kod nešto starije osobe, sa teškim oblikom te bolesti.

Naučnici u „Ambroziji“ zamišljaju svijet u kome će starije osobe dobijati dvije transfuzije godišnje.

Studija Linde Partridž pokazuje da se kod starijih miševa koji su dobijali mladu krv nisu javljale staračke bolesti, te da su sačuvali mentalnu bistrinu, dok je kod mladih miševa, koji su dobijali stariju krv primjećen suprotan efekat.

To dokazuje, navodi ona u studiji, da krv treba detaljnije testirati na životinjama kako bi se identifikovali molekuli koji čuvaju psihičko zdravlje.

– Njihova identifikacija je naučni prioritet – navodi ona u studiji.

(Blic)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se