15.9 C
Zvornik
29. март 2024.

Više raditi na očuvanju srpskog jezika

BANJALUKA – Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović poručio je da treba posvetiti više pažnje i uložiti više napora u očuvanje srpskog jezika i pismenosti, jer predstavljaju identitet i korijen srpskog naroda. 

Čubrilović smatra da je pismenost u moderno doba ono najvažnije za šta se treba boriti, pogotovo kada je riječ o funkcionalnoj pismenosti.

„Ova djeca i ovaj narod to zaslužuju“, rekao je Čubrilović nakon posjete Osnovnoj školi „Ćirilo i Metodije“ u Piskavici kod Banjaluke, povodom Međunarodnog dana pismenosti.

On je naglasio da se tome i djeci mora posvetiti više pažnje u vrijeme kada se zatvaraju mnoge područne škole.

Pomoćnik ministra za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje Republike Srpske Radmila Kocić Ćućić poručila je svim učenicima u Srpskoj da se u svojoj školi prvo moraju opismeniti, te da pišu ćirilocom, jer je ona dokazano najljepše pismo na svijetu.

„Irski pisac Bernard Šo to je potvrdio i napisao, te ostavio veliki novčani iznos onom Englezu koji uspije napraviti pismo po uzoru na Vukovu ćirilicu – jedno slovo – jedan glas“, rekla je Ćućićeva.

Direktor Osnovne škole „Ćirilo i Metodije“ u Piskavici Olgica Tešić Milojević rekla je da je dolaskom Čubrilovića i Ćućićeve u ovu školu dat još veći značaj obilježavanju Međunarodnog dana pismenosti.

Ona je navela da je svako obraćanje ove škole resornom ministarstvu ili Narodnoj skupštini uvijek imalo pozitivan odziv.

Prema njenim riječima, ova škola ima samo 168 učenika i taj broj se svake godine smanjuje.

„Osim ove centralne, imamo dvije područne petogodišnje škole, u Gornjoj Piskavici i Radosavskoj“, dodala je Milojevićeva.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se