18.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Velika duhovna misija srpsko-ruskog hrama

BANJALUKA – Njegovo preosveštenstvo episkop banjalučki Jefrem istakao je danas da će srpsko-ruski hram i duhovno-kulturni centar u Banjaluci imati veliku duhovnu i kulturnu misiju u životu Banjaluke, ali i srpskog naroda u sadašnjem i budućem vremenu. 

Vladika Jefrem je rekao da se njegovom izgradnjom ispunjava zavjet predaka, te da se sa srpskim narodom raduju začetnici ideje ovog svetog djela, generacije pravoslavnih Srba koji su se kroz proteklih 100 godina uporno nadali i čekali, srpski dobrovoljci koji su preko Rusije dospjeli na solunski front, kao i sveštenstvo i građani koji su svoje školovanje završili u carskoj Rusiji.

„Upravo sada Bog nam je dao hrabre ljude za ovo vrijeme koji su osmislili i omogućili početak realizacije cijeli vijek stare ideje. Nadamo se u milost Božiju da će ovaj posao biti dobro vođen i u vrijeme i slavu Božiju završen“, rekao je vladika, obraćajući se u Banjaluci na ruskom jeziku prilikom posjete ministra spoljnih poslova Ruske Federacije Sergeja Lavrova mjestu izgradnje srpsko-ruskog hrama i duhovno-kulturnog centra.

On je rekao da je za eparhiju ovo veliki, ali ostvariv posao.

„Molićemo se da Gospod blagoslovi našu dobru namjeru, da opravdamo ukazano povjerenje našeg naroda i republičke vlasti, na čelu sa predsjednikom Srpske Miloradom Dodikom, a bez njegove svesrdne pomoći i bez darodavaca zemljišta izgradnja temelja bi teško otpočela“, istakao je vladika Jefrem i zahvalio i sveštenstvu ruske pravoslavne crkve koje je učestvovalo u osveštanju temelja.

On je napomenuo da je ideja o izgradnji srpsko-ruskog hrama stara 100 godina, da je rođena u toku Prvog svjetskog rata, a po završetku 1918. godine bilo je ozbiljnih, ali nažalost bezuspješnih pokušaja njene realizacije.

„Došao je Drugi svjetski rat, zatim i građanski rat na ovim prostorima. Koliko god se činilo da kasnimo u ovom svetom djelu, sve se dogodilo po svevišnjem promislu Božijem pred kojim je jedan dan kao hiljadu godina i hiljadu godina kao jedan dan“, naglasio je vladika Jefrem.

On je podsjetio da se ove godine navršilo 100 godina od mučeničkog stradanja ruske carske porodice Romanov, a da će 2019. godina biti jubilej za srpski narod i crkvu – 800 godina od dobijanja samostalnosti srpske crkve, države i naroda, kada je u srpskoj istoriji nastupila Nemanjićka zlatna epoha.

Vladika Jefrem je napomenuo da će hram biti posvećen Preobraženju Gospodnjem, carskoj porodici Romanov i Svetom Simeonu i Svetom Savi.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se