8.1 C
Zvornik
18. април 2024.

Važno sačuvati sjećanje na pobjedu srpskih i savezničkih snaga

BANJALUKA – Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović ocijenila je večeras u Solunu da je centralni događaj obilježavanja stotinu godina od proboja Solunskog fronta izuzetno važan da bi se očuvalo sjećanje na pobjedu srpskih i savezničkih boraca u Prvom svjetskom ratu. 

Ona je napomenula da se stotinu godina od proboja Solunskog fronta tokom ove godine obilježava različitim programima širom Republike Srpske, saošteno je iz Biroa Vlade za odnose s javnošću.

Povodom obilježavanja ovog značajnog jubileja, u kulturnom centru zapadnog Soluna organizovan je prijem, otvaranje izložbe i koncert „Veče sjećanja“, čiji je domaćin i organizator guverner Centralne Makedonije Apostolos Cicikostas i mitropolit neapoljsko-stavropoljski Varnava.

Cvijanovićeva je tokom posjete Solunu razgovarala sa Cicikostas i tom prilikom naglašena je privrženost tradicionalno dobrim vezama između grčkog i srpskog naroda, a zajednički je ocijenjeno da je prijateljski odnos osnov saradnje u različitim oblastima.

Premijer Srpske će sutra, zajedno sa zvaničnicima Srbije i Grčke, odati počast poginulim vojnicima koji su sahranjeni na vojničkom groblju na Zejtinliku, gdje će liturgiju i parastos služiti patrijarski srpski Irinej i vaseljenski Vartolomej.

Cvijanovićeva je rekla za ATV da je cijela ova manifestacija i u znaku zahvalnosti svima onima koji su bili učesnici slavne bitke.

„Ovdje se šalje poruka i o bratskim odnosima srpskog i grčkog naroda“, rekla je Cvijanovićeva, koja večeras u Solunu prisustvuje programu obilježavanja stotinu godina od proboja Solunskog fronta i pobjede u Prvom svjetskom ratu.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se