12 C
Zvornik
23. април 2024.

Upozorenje Mektiću na problem sa uspostavljanjem oficira za vezu sa Evropolom

SARAJEVO – Komesar za migracije, unutrašnje poslove i državljanstvo u Evropskoj komisiji Dimitris Avramopulos upozorio je ministra bezbjednosti u Savjetu ministara Dragana Mektića na problem u vezi sa uspostavljanjem oficira za vezu sa Evropolom, te izrazio uvjerenje da će to biti završeno do 30. septembra, što bi značilo posvećenost rješavanju bezbjednosnih izazova u regionu. 

U pismu, koje je Mektiću uputio Avramopulos, izražena je duboka zabrinutost u vezi sa nedostatkom napretka u BiH u određivanju kontakt tačke, kao centralne tačke i to godinu dana od stupanja na snagu Sporazuma o operativnoj saradnji između Evropola i BiH.

Evropski komesar navodi da ovo predstavlja kršenje sporazuma i da nepostojanje sasvim funkcionalne kontakt tačke može imati negativan uticaj na kontinuiranu održivost operativnog sporazuma između Evropola i BiH.

„To bi, između ostalog, moglo da uključi nemogućnost slanja oficira za vezu u sjedištu Evropola, kao i nemogućnost raspoređivanja Evropolovog oficira za vezu u Sarajevu koji bi trebalo da bude i kontakt tačka“, naglasio je Avramopulos u pismu, koje je u posjedu „EuroBlica“.

On je izrazio uvjerenje da će, imajuću u vidu sve što je naveo, biti obezbijeđena puna implementacija Sporazuma o operativnoj saradnji između Evropola i BiH i uspostavljena kontakt tačka do 30. septembra.

„To bi bio važan znak kojim bi se pokazala posvećenost BiH rješavanju bezbjednosnih izazova u regionu“, istakao je evropski komesar u pismu Mektiću.

Operativni sporazum između BiH i Evropola potpisan je 31. avgusta 2016. godine.

Mektić je saopštio je ranije da će uskoro biti razmijenjeni oficiri za vezu sa Evropolom.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se