12 C
Zvornik
19. април 2024.

Ukrajinska autokefalnost ruši jedinstvo pravoslavnog svijeta

BEOGRAD – Njegovo preosveštenstvo episkop bački Irinej ocijenio je da će biti razrušeno jedinstvo pravoslavnog svijeta, ako Carigradska patrijaršija jednostrano prizna autokefalnost crkve u Ukrajini. 

U tekstu, koji je objavljen na sajtu Moskovske patrijaršije pri Odjeljenju za spoljne crkvene veze, povodom posljednjeg djelovanja carigradskog patrijarha Vartolomeja u vezi sa pripremom „ukrajinske autokefalnosti“, episkop bački je istakao da su pretenzije Carigrada na apsolutno prvenstvo u cijelom pravoslavnom svijetu podložne kritikama.

Vladika Irinej pojasnio je da, osim kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve Moskovske patrijaršije, koja ni od koga nije tražila autokefalnost, u Ukrajini postoje tri raskolnička udruženja, kao i „agresivna unijatska zajednica“.

Prema njegovim riječima, pregovori o autokefalnosti se upravo i vode s tim raskolničkim „crkvama“ i istovremeno s državnim vlastima Ukrajine, bez prisustva kanonske crkve i suprotno njenim željama, prenio je „Sputnjik“.

On kaže da se u to pitanje na najgrublji način miješaju unijati koji su na strani raskolnika.

„Iz toga sledi da je reč, ne o projektu davanja autokefalnosti Ukrajinskoj crkvi, kako stalno slušamo i čitamo, nego o programu davanja autokefalnosti ukrajinskim šizmatskim formacijama“, naveo je episkop bački.

On je kritikovao nedavne izjave carigradskog patrijarha Vartolomeja o tome da „Vaseljenski presto“ ima pravo da donosi odluke prema sopstvenom pravu i na sopstvenu inicijativu, prenebregavajući prethodno utvrđene granice autokefalnih pomjesnih crkava i bez obzira na njihov stav ili protivljenje.

„Zar može bilo koja crkva, uključujući i prvu po činu i slavi, da narušava i da smatra nevažećim crkvena delovanja i odluke druge bratske crkve?“, upitao je vladika Irinej.

Episkop bački naglasio je da će biti narušena cijela struktura i sav sistem funkcionisanja crkvenog organizma, ukoliko se ukine princip unutrašnje povezanosti i uzajamnog prožimanja crkava.

Prema njegovim riječima, taj metod je donedavno neopozivo poštovala i Carigradska patrijaršija, kako u vezi s raskolima u Ukrajini, tako i u odnosu na raskol u Skoplju, u kojem postoji nepriznata Makedonska crkva.

Vladika Irinej naveo je da je tek nedavno postalo poznato da su se raskolnici iz Skoplja obraćali direktno patrijarhu Vartolomeju, mimo Srpske pravoslavne crkve, i da je Sinod Carigradske patrijaršije uključio njihova pitanja u svoj dnevni red.

Djelovanja patrijarha carigradskog Vartolomeja povodom „ukrajinske autokefalnosti“ oštro je osudila Ukrajinska pravoslavna crkva Moskovske patrijaršije, koja je to ocijenila kao invaziju na kanonsku teritoriju druge pomjesne crkve, dok je Sinod Bjeloruske crkve izrazio protest protiv tog poteza carigradskog patrijarha.

Carigradska patrijaršija saopštila je 7. septembra da je, „u okviru priprema za davanje autokefalnosti pravoslavnoj crkvi u Ukrajini“, imenovala svoje predstavnike u Kijevu – arhiepiskopa pamfilijskog Danila iz SAD i episkopa edmontonskog Ilariona iz Kanade.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se