15.4 C
Zvornik
20. април 2024.

Ukinuti aktivnosti na nivou BiH

BANJALUKA – Premijer Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je danas da je opravdano da sva aktivnost koja se odnosi na traženje nestalih lica bude ukinuta na nivou BiH i da bude vraćena na republički nivo, jer je identifikovan minimalan broj srpskih žratava. 

„Razgovaramo u okviru Centra za istraživanje rata i organizacija za traženje nestalih o ovome, odnosno da ponovo bude formirano tijelo koje će se baviti traženjem nestalih. U Sarajevu imamo aposlutnu opstrukciju u procesu traženja nestalih i selekciju, što znači da su radili na tome da budu identifikovane bošnjačke žrtve“, rekla je Cvijanovićeva novinarima u Šargovcu kod Banjaluke.

Ona je navela da je identifikovan minimalan broj srpskih žrtvava iz čega se vidi kakav je omjer u traženju nestalih.

„I u proceduralnom smislu u Institutu za nestala lica BiH je haos, a odnosi se na imenovanje lica. Ne poštuje se uloga Republike Srpske kada se biraju ljudi u Upravni odbor i na čelo Instituta. Međunarodna pomoć koja je davana ovom institutu je problematična,jer rezultati nisu ni približni, a što se tiče stranaca – oni su bili politički obojeni, umjesto neutralni i da su podržavali pravilan rad“, dodala je Cvijanovićeva.

Ona je podsjetila da je vršen pritisak na Republiku Srpsku od kongresmena i stranaca da bi se reklo gdje je tijelo bošnjačkog generala.

„Prijećeno je sankcijama, sva čuda su rađena, Institut za nestala lica je tvrdio da ne zna gdje je to tijelo, a na kraju je nađeno u Federaciji BiH. Postoje pokazatelji da ima mnogih koji su učestvovali u sakrivanju tijela, a da bi bio vršen pritisak na Srpsku“, zaključila je Cvijanovićeva.

U Republci Srpskoj danas se obilježava Dan nestalih i poginulih u odbrambeno – otadžbinskom ratu.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se