20.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Ubrzati sve projekte na Kosmetu kako bi se zaustavilo iseljavanje Srba

ZVEČAN – Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić pozvao je večeras u Zvečanu političke predstavnike Srba sa Kosova i Metohije da ubrzaju sve projekte u južnoj srpskoj pokrajini koje Srbija može da realizuje kako bi bilo zaustavljeno iseljavanje srpskog naroda. 

„Ubrzajte sve, nemojte da čekate i odugovlačite, za svako selo i svaku kuću. Da pojačamo ako možemo bilo šta i bilo gde, zaustavimo iseljavanje …“, rekao je Vučić tokom sastanka i pozvao srpske predstavnike da ukažu kako Srbija ekonomski može da pomogne.

On je istakao da Srbija planira ekonomski da dobije značajan primat na zapadnom Balkanu i da potom iz toga izvuče i neke političke odluke u svoju korist.

Vučić kaže da je važno da se razvije biznis na Kosovu i Metohiji i da će Srbija za to plaćati visoke podsticaje, mnogo veće nego u centralnoj Srbiji.

„Naše je da se udružimo, okupimo, budemo borbeni i snažni, čuvamo svakog čoveka i svako dete da nađe posao i ostane ovde. Zato moramo da osnažimo Trepču sa 13 miliona evra, još šest miliona evra za vodovod Mitrovica – Zvečan – Zubin Potok…“, rekao je Vučić.

On je istakao da Srbija ove godine ima novca za ove projekte, a naredne godine nastojaće da izdvoji još više, što nije problem dok ima privredni rast na nivou kakav ima danas.

Vučić je ponovio da Srbija dobro razumije poziciju u kojoj se nalazi i dodao da je neophodno da se ne izgubi iz vida koliko bi Srbe dramatično ugrozilo svako rušenje mira i stabilnosti na području Kosova i Metohije.

„Nama ne preostaje ništa drugo do da se borimo za interes našeg naroda i zemlje, ali da dobro razumemo poziciju u kojoj se nalazimo i da znamo koliko bi nas dramatično ugrozilo svako rušenje mira i stabilnosti na ovom području. Znam da vi to odlično znate, posebno Srbi južno od Ibra“, rekao je predsjednik Srbije.

Vučić je istakao da nema alternative razgovoru i da moraju da idu u Brisel i razgovaraju, jer od toga zavisi bezbjednost Srba na Kosmetu.

On kaže da su razgovori u Briselu veoma teški i da su daleko od rješenja koje ne bi unizilo jednu ili drugu stranu.

Vučić je ukazao da Srba danas ima tek pet do šest odsto na Kosovu i Metohiji, pa im, ako se nešto ne promijeni, neće vrijediti šta god da imaju „od katastra“.

Predsjednik Srbije je istakao da se mora uraditi nešto na poboljšanju demografske slike, jer Srbi kao nacija nestaju, a Albanci na Kosmetu su 17 godina u prosjeku mlađi od Srba.

Nakon Vučićevog uvodnog obraćanja političkim predstavnicima Srba sa Kosmeta sastanka je zatvoren za javnost.

Sastanku prisustvuju politički predstavnici Srba sa Kosmeta, predsjednici većinski srpskih opština, predstavnici Srpske liste…

Početak ovog sastanka, koji je bio najavljen za 20.30 časova, kasnio je zato što Vučić, kako je potvrdio, telefonom razgovarao sa predsjednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom.

Vučić sutra nastavlja posjetu Kosovu i Metohiji.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se